Најнови написи

Кочо Рацин

Кочо Рацин или целосно Koста Апостолов Солев Рацин (Велес, 22 декември 1908 - Лопушник, 13 јуни 1943) — македонски книжевен деец и комунистички активист, најпознат по својата поезија. Освен со поезија, Рацин се занимавал и со проза, а напишал и неколку значајни трудови од областа на историјата, филозофијата и литературната...
Македонска народна приказна за тоа како бидуа од татко лајчар син цар и господар. Петко лајчаро во лете работеше в планина и праеше лајци, а во зиме ги продааше и си живееше. На Петка госпо му даде десет синои на ред, во неколку години. Коа му се родило десеттото дете,...
Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“ е сместена во долниот дел на градот, близу Кратовска Река, до Автобуската станица во Кратово, во дворот на некогашните стари градски гробишта. Црквата била изградена во 1925 година во чест на Св. Ѓорѓи Кратовски, кој бил прогласен за заштитник на градот во 2002 година од...
Близнаците бараат нешто посебно. Посебна „комплексна“ стратегија? Може и таа, „составена“ од следните 8 стратегии: 1. Организирајте си самопомош! 2. Одморајте се! 3. Организирајте го вашиот дом! 4. Направете распоред! 5. Помогнете си еден на друг! 6. Бидете малку сами и поминувајте го времето заедно! 7. Подвлечете граница 8. Насмевнувајте се ! 1. Организирајте си самопомош! На повеќето семејства...
Ennio Morricone е италијански композитор, еден од најголемите современи композитори на филмска музика, добитник на Оскар. Роден е во Рим на 10. ноември 1928. година. Компонирал повеќе од 500 различни музички дела (филмски и телевизиски продукции), а од нив 30 за вестерн филмови (најуспешни). Најмногу соработувал со режисерот Серџо Леоне,...