Последни написи

All

Маслиновото и рибиното масло за здравје

Редовното користење на маслиновото масло е добро за срцето и го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, покажале резултатите од една студија. Таа покажала дека тие својства на маслиновото масло се резултат не само на монозаситените маснотии што тоа ги содржи, туку и на растителните состојки со антиоксидативни својства наречени полифеноли. Студијата ја спроведе Градскиот институт за медицински истражувања од Барселона. Потврда и од Австралија: Консумирањето на масни киселини со рибино потекло во комбинација со умерено вежбање го олеснува намалувањето на телесната тежина, сметаат...

Тешко му е да гледа

Трпе оптегнат на троседот и се обраќа на Трпејца: -Трпејце мила, тешко ми е да те гледам како само работиш и се мачиш. Те молам, затвори ја вратата од кујната!
Коптска црква koptska crkva

Коптска црква

Станува збор за египетска домашна монофизитска црква. Монофизитизмот е верување во христологијата на „една природа“; посебно источните христијани кои се спротивставиле на христологијата на Халкидонскиот собор и воспоставиле црковно устројство поинакво од она кое владеело во православните цркви. Освен коптската, тука спаѓаат јаковитската, ерменската, нубиската и етиопската заедница. За основач на самостојната египетска Коптска црква се смета патријархот Диоскор. Со отфрлањето на Халкидонскиот собор (451.) од теолошки и политички причини, Коптската црква се издвојува од православната. До 457. година еден монофизит бил...

Лековитата глина

Малкумина знаат дека глината содржи со векови акумулирана енергија од природата, која може извонредно да се „активира“ за превентива и лечење на многу болести. За нејзината „употребна вредност“ многумина знаат, многумина ја пробале, а не ја „признаваат“ само оние што не ја искусиле неговата благотворност. Одамна е откриено односно потврдено дека лековитоста глината им ја должи на структурата и составот. Структурата е всушност кристална решетка која ѝ дава способност да складира енергија и истата во одредени услови да ја ослободи. Натаму,...

Да се ставиш во бафт-тафт

Избор на помалку познати зборови од македонскиот народен говор, најмногу турцизми, некои од нив можеби првпат прочитани-слушнати од вас. За потоа да си порачаме нешто „општонародно“. За паметење од денес за утре: -бафт-тафт-или-или; -мувлет-рок; -сербез-слободен, независен; смел, бестрашен; -ѓоамити-божем; -јанлаш-погрешно, неточно; -ујдиса-спогоди, натокми; -шака-шега; -гафил-невнимателен, немарлив, непретпазлив; -пеки-добро, многу добро; -џеза-казна Моја „општонародна“ порака: Јанлаш е некој сербез да го ставиш во бафт-тафт. Му иде како џеза али шака. Ама во час станува гафил, ѓоамити има уплав од мувлет, па итро ќе се ујдиса со оние што ќе мислат дека...

Последно создадено од Љупчо

VOX POPULI - гласот на народот

All

Од “Така говореше Заратустра”

Во своето творештво големиот филозоф на 20. век Фридрих Вилхелм Ниче обработува три главни теми: смртта на Бога, волјата за моќ и вечното трагање...

Аријадна

Аријадна е ќерка на критскиот крал Минос и кралицата Пасифаја. Му помогнала на Тезеј да излезе од Лавиринтот. Митолошката приказна за Аријадна има две варијанти. Според...

Ангелот што изваде камен од море

Ангел
Го пратил Господ ангелот за да му земат душата на еден чоек. Едно влегол в куќи, 'и видел пет дечиња дробни околу татка си...

СОЗНАНИЈА

ЕКО - ТЕХНО

УМЕТНОСТ И ЖИВОТ

ЗАБАВА

ЗДРАВЈЕ

Популарни написи

All
Болки во нозете Bolki vo nozete

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат? Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете, особено при промена на временските прилики и при појава на вени. Болката вообичаено е долготрајна и со тоа ја спречува активноста на личноста-занимавањето со спорт. Главни причини за болки во нозете -болест на периферните артерии (стеснување на крвните садови и можност...

Одгледување на домати и пиперки

Тоа се култури кои сакаат топлина, па треба да се расадуваат во загреана почва, не под 14 степени Целзиусови. На расадот во пластични леи му треба извесно време за да се воспостави функцијата на кореновиот систем, надземната маса има просушен изглед, а кај оној одгледуван во ФТС не се јавува физиолошки стрес по расадувањето, односно коренот веднаш почнува да функционира. Доматот се расадува на...
Волфганг Амадеус Моцарт Volfgang Amadeus Mozart

Волфганг Амадеус Моцарт

Без двојба еден од најгенијалните композитори во историјата на класичната музиката. Неговиот опус е грандиозен и безвремен, со огромно влијание врз музичкото творештво на многумина знаменити композитори по него во минатото и денес (Фредрик Шопен, Франц Шуберт, Петар Илич Чајковски, Роберт Шуман, Густав Малер и др.). Сите негови биографи без исклучок започнуваат со „чудо од дете“, потоа момче кое попрво ги познавал нотите...

ПОЕНТИ