Crkva Sv. Gjorgji Kratovski Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“

Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“

Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“ е сместена во долниот дел на градот, близу Кратовска Река, до Автобуската станица во Кратово, во дворот на некогашните стари...
koco racin кочо рацин

Кочо Рацин

Кочо Рацин или целосно Koста Апостолов Солев Рацин (Велес, 22 декември 1908 - Лопушник, 13 јуни 1943) — македонски книжевен деец и комунистички активист,...
Sequoiadendron giganteum Џиновска секвоја

Џиновска секвоја

Во Градскиот Парк во Скопје се среќава (Sequoiadendron giganteum) или Џиновска секвоја, за која се вели дека е најголемиот жив организам на планетата! Може да...