Sequoiadendron giganteum Џиновска секвоја
Потребно време за читање: < 1 минута

Во Градскиот Парк во Скопје се среќава (Sequoiadendron giganteum) или Џиновска секвоја, за која се вели дека е најголемиот жив организам на планетата!

Може да достигне 90 метри во височина и 11 метри во диаметар и гинко (Ginkgo biloba), последен вид од одамна исчезнатото семејство (Ginkoaceae), жив фосил од 150 милиони години!

Автор: Гордана Јанакиевска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here