Почетна Љупчо Димитровски Дела во создавање

Дела во создавање

  ДУМАЊЕ НА ГОЛЕМ И МАЛ ЧОВЕК, XXII, 663-765

  663. Вреди ли туѓото Јас, ако своето се исплати? 664. Суштествено!Никој не може да те натера гласно да ја изговориш идиотската придавка на Македонија-северна. Па...

  НАВНАТРЕ И ОДНАТРЕ, раскази/ескизи, 5

  5. Случајно Се сретнаа случајно. Сосем случајно. Можно е случајно? Тој смета дека не е, а таа случајното го изедначува со неочекуваното, дури со ненадејното....

  КАМЕНО НЕБО, апстрактна поезија/игриви песни, 7

  7. Пред збор Абренел гидила стикон,езелти пикнитир угите,зазака макана. Јодрисен традака гоне,однакар филедар ирар,бибиделе клисел. Ханирана жонта сени,ивринек вајала торера,кокесне пидно.

  СТИВНУВАЊА НА ТРЕПЕТИ, поезија/двостишија, 451-455

  451. Лица Сите лица препознатлививо свет на викови и знаци. 452. Грабам На сечило на меч грабамјас, сончев зрак и штит. 453. Пуст пејзаж Негде гол камен и цвет,негде...

  КОЛУМНИСТ ШТО МИСЛИ ГЛАСНО ЗА ЖИВОТ И ЖИВОТНИ ПРИКЛУЧЕНИЈА (ПОЕНТИ), роман, XLI

  XLI Нашата последна средба Молчеше додека се искачувавме по неговата врвица и додека не се одморивме на неговиот врв, на планината која ја вика Тежест. Ме...

  СВЕТОВИ, поезија/припеви, 31-35

  31. Изворен припев Излегувам на виделинапо многу одминатимрачнини,под студени карпи,во испостена земја,меѓу подземни огнови. 32. Деца Собрани деца во кругиграат криенкасо своите сенки,следејќи го сонцетоод стар до...