понеделник, април 6, 2020
loto, loto, игра на среќа, igra na srekja

Gioco del lotto – игра на среќа

Лотото е еден вид на игра на среќа во погодување на броеви Татковината на лотото е италијанскиот пристаништен град Џенова, во кој долго време 5-...
пиво pivo

Од историјата на пивото

Пивото е старо колку човечката историја Производствениот процес и квалитетот минувале и се уште минуваат низ бројни промени. Пивото се произведува повеќе од 5.000 години. За...
среќа sreka srekja

Сенешто, а само за едно нешто: среќата.

Што е таа? Што значи да се биде среќен? Каде се крие среќата? Кој не сака да биде среќен? Може секој да ја повика,...

Ennio Morricone (Енио Мориконе)

Ennio Morricone е италијански композитор, еден од најголемите современи композитори на филмска музика, добитник на Оскар. Роден е во Рим на 10. ноември 1928....
bliznaci близнаци

8 водечки стратегии за новите родители на близнаци

Близнаците бараат нешто посебно. Посебна „комплексна“ стратегија? Може и таа, „составена“ од следните 8 стратегии: 1. Организирајте си самопомош! 2. Одморајте се! 3. Организирајте го вашиот дом! 4....
јули juli

Приказна за месец јули

Седмиот месец во годината - јули со неговите 31 ден не пренесува во втората половина од годината. До Цезаровата реформа на календарот бил петти...
5,212FansLike

Последно објавено ...

vrednost i minlivost вредност и минливост

Знаењето и волунтаризмот*

Ако се обидеме реално да ги согледаме и промислиме идеолошките платформи односно програмските заложби на постојните „главни“ и „споредни“ политички партии (нови тешко дека...
arboretum-woods-groves-wood-preview (1)

За растенијата на кисели земјишта

0
За да можете за себе да кажете дека сте успешен градинар, морате да знаете каков тип на земјиште поседувате и како да го искористите....

Благотворно дејство на лукот и кромидот: тие го намалуваат ризикот од рак

Исхраната богата со лук и кромид може да ги намали ризиците од заболување од неколку видови на рак. Анализирајќи ги резултатите од 8 студии...
Vox populi - гласот на народот

Видена, наиграна, та легната, та заспана

Во македонската народна лирика има бројни прекрасни песни за момата и момчето и некој што се испречува, ја попречува нивната љубов- најчесто мајката или таткото....
Vox populi - гласот на народот

За Донка убавица, девојче црнооко и бела румена

Од собраната народна лирика на Марко Цепенков: нема грешка што и да се земе, да се избере, да се прочита или испее. Во кој...
);