provence france провенс франција

Ним (во Provence) – француски град со крокодил на грбот

Градот во Прованса (Provence) - Ним има на својот грб цртеж на крокодил врзан со синџир. Од каде и зошто? За Прованса (Provence) Непрегледни полиња на...
loto, loto, игра на среќа, igra na srekja

Gioco del lotto – игра на среќа

Лотото е еден вид на игра на среќа во погодување на броеви Татковината на лотото е италијанскиот пристаништен град Џенова, во кој долго време 5-...
пиво pivo

Од историјата на пивото

Пивото е старо колку човечката историја Производствениот процес и квалитетот минувале и се уште минуваат низ бројни промени. Пивото се произведува повеќе од 5.000 години. За...
среќа sreka srekja

Сенешто, а само за едно нешто: среќата.

Што е таа? Што значи да се биде среќен? Каде се крие среќата? Кој не сака да биде среќен? Може секој да ја повика,...
јули juli

Приказна за месец јули

Седмиот месец во годината - јули со неговите 31 ден не пренесува во втората половина од годината. До Цезаровата реформа на календарот бил петти...
јуни juни

Приказна за месец јуни

Јуни, шестиот месец во годината, има 30 дена. До Цезаровата реформа бил mensis junius (според името на римскиот род Јуниус), четврти месец во годината. Наречен...