КОЈ Е АРИСТОТЕЛ?

Аристотел е Македонец, филозоф, научник и најголем мислител, произлезен од цел ред вредни и моќни луѓе на македонскиот род. Со должна почит, внимание и задоволство...
Turan Dursun

Морнарскиот данок

Романот не е дел од стварноста, неа не ја обработува, туку ја создава, ја обликува и ја продолжува во свеста на читателот. Неговата слоевитост...
Плаошник, Plaosnik, Македонска православна црква, Makedonska pravoslavna crkva, MPC, МПЦ

Многувековно минато на МПЦ

Делото на Димовски всушност содржи три книги со повеќе од 1.100 страници. Првата говори за Охридската архиепископија до нејзиното неканонско укинување во 1767. година....
Giuseppe Verdi, Џузепе Верди

Џузепе Верди

Џузепе Верди (Giuseppe Fortunino Francesco Verdi) е роден во скромно гостилничарско семејство на 10.10.1813. во Ле Ронколе кај Парма, а умрел на 27.01.1901. во...
Јуриј Михајлович Лотман

Јуриј Михајлович Лотман

Лотман е естонски теоретичар на литературата. Живеел од 1922-ра до 1993-та година. Тој е еден од попознатите филолози на 20-от век, а е најпознат...
Елизабет Џоли Elizabet Dzoli

Љубов – мед и млеко

Елизабет Џоли е една од најзначајните австралиски писателки од времето на постмодерната. Почина на 13. февруари 2007., на 83 години. Често пишуваше за староста,...