ДУИМА, ОПИТ, УКА, 166

166. Дух-Духовност Дух и тело, дух со тело, дух во тело, дух по тело. Духовност и материјалност, духовен и материјален свет. Може тој без таа...

ДУМА, ОПИТ, УКА, 165

15. Догма-Догматизам Опфатени сме со догми, заблуди и стереотипи. Непрестано, од најмала возраст до последни години на старост. Од нив, догмите најмногу и најдолго, ако...

ДУМА, ОПИТ, УКА, 164

164. Подарок-подаување Подаруваш зашто сакаш и зашто имаш што да подариш. Притоа, помалку е важно што е подарокот и која му е вредноста, отколку дали...

ДУМА, ОПИТ, УКА, 163

163. Сведок-Сведоштво Најпрвин сведочиш пред времето во кое живееш. Не дека тоа те обвинува за нешто, туку затоа што си дел од него. Тоа може,...

ДУМА, ОПИТ, УКА, 162

162. Возбуда Човек се возбудува одвреме-навреме за сенешто. Никако не непрестано со иста силина, ритам и содржина. Притоа, не заборавајќи на спокојството затоа што е...

ДУМА, ОПИТ, УКА, 161

161. Борч-Долг-Должност-Задолжение Секој што бил или е борчлија ја знае тежеста на борчот. Секој ја знае, ама не сите борчлии се однесуваат еднакво спрема него....