baenje, баење

Баења: Баење за секаква болест

Сопрво беше ја угорила кацијата на огнот и му ја навртела на глаата на Велјана (од Кическо) и рекла овие зборои што сет пишани...

Зошто вапсуаме јајца црвени на Велигден

Коа го предадоа Риста на Евреите да го мачат и да го ругаат, при сите лошотии што му ги напраија, го плукаа, го ‘ркаа,...

Велики Петок

Велики Петок во Календарот на МПЦ и во Православната енциклопедија. Календар на МПЦ: На Велики Петок Црквата ги спомнува смртта и погребението на Господ Исус...

Народно верување: Таласами

Не само вапири и вештици имало некоаш, ами и друзи страшни видуачки. Еве какви нешта видел татко ми, Бог да ми го прости. Кога бил...

За стравот од 13-от петок

Стравот од петок 13-ти е толку раширен што има и свој назив-параскевидекатриафобија (што е форма на трискаидекафобија-страв од бројот 13)-а од него само во...

Ако се пуштиш од некое високо место, во некое удолно и да не можиш...

Стоејќи Ангеле берберо на една висока планина, не знам како беше му се потслизнала ногата наудолу, и `а ѓоа да се закрепи со другата...