Кратка историја на брадата

Совет за мажите: Пуштајте брада...доколку ви стои! Овој совет се однесува и на жените, се разбира формулиран поинаку: Дозволете му на вашиот сопатник или сопатеник да носи...

За убавите жени

Таа е предизвик, ја негира, ја ништожува рамнодушноста во нејзината пројава, изнудува восхит и одбрани зборови, радост и занес. Таа привлекува срамежливи и срамни...

Вредности- смисла на животот

Пренесуваме делови од книгата на Чедомир Ќупиќ „Политика и професија". Станува збор за мошне прецизни и јасни анализи, ставови и аргументи кои можат многу...
урбана трансформација графит urbana transformacija grafit

Уметноста на трансформацијата

Еден од живописните, а евтини начини да се оживи сликата на градот е урбаниот мурал. Освен тоа, муралите се мошне ефикасен начин на комуникација...

Подемот и падот на „царот на еротиката“

Бизнисменот, кој со експлицитна еротика му конкурираше на „умерениот“ Pleyboy заработи богатство и го стопи со низа погрешни деловни одлуки. Роберт Чарлс Едвард Сабатини Гучоне (Robert Charles...

Идеја, идеја…

Официјални лица во ЕУ, задолжени за безбедноста во сообраќајот, се обидуваат да ја реализираат идејата за укинување на сообраќајните знаци, а што возачите и...
5,216FansLike

Последно објавено ...

vrednost i minlivost вредност и минливост

Знаењето и волунтаризмот*

Ако се обидеме реално да ги согледаме и промислиме идеолошките платформи односно програмските заложби на постојните „главни“ и „споредни“ политички партии (нови тешко дека...
arboretum-woods-groves-wood-preview (1)

За растенијата на кисели земјишта

0
За да можете за себе да кажете дека сте успешен градинар, морате да знаете каков тип на земјиште поседувате и како да го искористите....

Благотворно дејство на лукот и кромидот: тие го намалуваат ризикот од рак

Исхраната богата со лук и кромид може да ги намали ризиците од заболување од неколку видови на рак. Анализирајќи ги резултатите од 8 студии...
Vox populi - гласот на народот

Видена, наиграна, та легната, та заспана

Во македонската народна лирика има бројни прекрасни песни за момата и момчето и некој што се испречува, ја попречува нивната љубов- најчесто мајката или таткото....
Vox populi - гласот на народот

За Донка убавица, девојче црнооко и бела румена

Од собраната народна лирика на Марко Цепенков: нема грешка што и да се земе, да се избере, да се прочита или испее. Во кој...
);