Последни написи

All

Потсвеста

Потсвеста е душевна состојба, односно хипотетично постоечки слој на психиката, непристапен на интроспекцијата. Според некои теории, таа се наоѓа под прагот на свесната очебијност, но значително влијае врз општото однесување, мислењето и постапките на свесниот субјект. Принципиелно, за разлика од несвесното поствесното (иако тие два поима често се идентификуваат), е пристапно на забележувањето и може од работ на свесното да се пренесе во самата свест, да се направи очебијно. Фројдовата психоанализа, а подоцна и Адлеровата индивидуална психологија и Јунговата психолошка типологија, го...

Пораки на Сенека

Од „Писмата до пријателот" од римскиот филозоф и писател Луциј Анеј Сенека, роден во 4-тата година пред н.е. во Кордоба, умрел во 65-тата година во Рим. Претставник на римскиот стоицизам и еден од најголемите моралисти: „Биди уверен дека работите стојат вака како што јас ти пишувам: еден дел од времето ни се отима, еден дел незабележано ни бега, а еден дел, пак, едноставно ни се оттргнува од раце". „Јас секако ќе ти ја признам својата слабост: никогаш не се враќам дома...

Висока мода за кучиња

Високата мода не ги заборава буквално сите- се живо, па и „мртво“ (се мисли на состојбата статус кво). Се разбира, доминантно место во неа и кај неа има човекот, особено понежниот пол, но не мало, дури сѐ поголемо внимание им се посветува и на животните. Од нив, пак, засега кучињата се во предност. Притоа, таа-модата навлегува во секоја сфера, во секоја активност и пасивност на нивното секојдневје. И на тој план во предност се „избраните“, оние што имале и имаат...

Mерливоста на маркетингот

Зголемувањето на прометот и профитот се сметаат за главни показатели на успешноста на маркетиншките активности. Се разбира, за сопствениците на фирмите-компаниите, директорите, инвеститорите итн., односно за нивните анализи. Како во современиот свет се опишува и решава проблемот на следење и мерење на ефектите? Зошто „Маркетинг 2.0“? Новите технологии овозможија употреба на сосема нови маркетиншки канали кои не постоеја пред 5 или 10 години. Карактеристика на сите нови комуникациони канали е мерливоста, а во последните 3 години е сѐ поголем притисокот на маркетиншките...

Летување на „благопријатниот” Арктик!

Ескимите уживаат на сонце, на 30-тина степени Целзиусови! Во ескимското село Туктојактука, на север на Канада, температурите во август ги достигнуваат токму тие вредности. Сведоштво на претприемачот Еди Грубен, кој веќе 40-тина години ги следи случувањата на тоа подрачје, топењето на мразот, загревањето итн: „Децата се капат. Пред 40-тина години ледениот покривач беше оддалечен 64 километри од брегот, а денес дури 128 километри". Реално предвидување: во блиска иднина туристите ќе бегаат од вжештените делови на Флорида или Шпанија на мирниот Арктик, без...

Последно создадено од Љупчо

VOX POPULI - гласот на народот

All

Ангелот што изваде камен од море

Ангел
Го пратил Господ ангелот за да му земат душата на еден чоек. Едно влегол в куќи, 'и видел пет дечиња дробни околу татка си...

Секој збор-судбина! Со знаци, звуци и воздиви.

Странски зборови и изрази во македонскиот јазик најчесто влегуваат-се прифаќаат еклектички, неинвентивно. Тоа еднакво се однесува на значењето и можностите за нивна надградба-изведување, симболика...

Каријатиди и атланти

Каријатидите се женски кипови кои како столбови ја носат конструкцијата на зградата, а со тоа го држат гесимсот-истакнатиот украсен дел од фасадата. Се појавуваат...

СОЗНАНИЈА

ЕКО - ТЕХНО

УМЕТНОСТ И ЖИВОТ

ЗАБАВА

ЗДРАВЈЕ

Популарни написи

All
Болки во нозете Bolki vo nozete

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат? Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете, особено при промена на временските прилики и при појава на вени. Болката вообичаено е долготрајна и со тоа ја спречува активноста на личноста-занимавањето со спорт. Главни причини за болки во нозете -болест на периферните артерии (стеснување на крвните садови и можност...

Одгледување на домати и пиперки

Тоа се култури кои сакаат топлина, па треба да се расадуваат во загреана почва, не под 14 степени Целзиусови. На расадот во пластични леи му треба извесно време за да се воспостави функцијата на кореновиот систем, надземната маса има просушен изглед, а кај оној одгледуван во ФТС не се јавува физиолошки стрес по расадувањето, односно коренот веднаш почнува да функционира. Доматот се расадува на...
Волфганг Амадеус Моцарт Volfgang Amadeus Mozart

Волфганг Амадеус Моцарт

Без двојба еден од најгенијалните композитори во историјата на класичната музиката. Неговиот опус е грандиозен и безвремен, со огромно влијание врз музичкото творештво на многумина знаменити композитори по него во минатото и денес (Фредрик Шопен, Франц Шуберт, Петар Илич Чајковски, Роберт Шуман, Густав Малер и др.). Сите негови биографи без исклучок започнуваат со „чудо од дете“, потоа момче кое попрво ги познавал нотите...

ПОЕНТИ