shah шах
Потребно време за читање: < 1 минута

Во историјата на шахот има сосема малку натпреварувања на кои шахистите играле на турнири каде што секоја одиграна партија била играна на слепо-без гледање на таблата.

Како прв таков турнир е забележано натпреварувањето одржано во Прага во 1874-та година. Во Женева, во 1989-та е одигран ист таков турнир со учество на 6-на швајцарски шахисти. Турнирската сцена имала необичен изглед: во секое коло седеле по 3 пара на шахисти со врзани очи, меѓу кои се наоѓала шаховската табла без фигури и шаховски часовник.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here