vrednost i minlivost вредност и минливост

Знаењето и волунтаризмот*

Ако се обидеме реално да ги согледаме и промислиме идеолошките платформи односно програмските заложби на постојните „главни“ и „споредни“ политички партии (нови тешко дека...

Вредности- смисла на животот

Пренесуваме делови од книгата на Чедомир Ќупиќ „Политика и професија". Станува збор за мошне прецизни и јасни анализи, ставови и аргументи кои можат многу...

Убавината на одразот и одраз на убавината

Легендата вели дека некогаш одамна постоело момче по име Нарцис, кое било толку убаво што секој кој би го погледнал во истиот момент во...
charlie chaplin Чарли Чаплин

Каде е роден Чарли Чаплин?

Иако жителите на Лондон со гордост истакнуваат дека Чарли Чаплин е роден токму во нивниот град, неодамна откриени документи покажуваат дека славниот комичар во...

Идеална жена

За многумина идеална жена не постои, дури сметаат дека „потрагата“ по неа е смешна, апсурдна. Одоговорот на прашањето „Што е идеална жена?“ е најчесто...

Единствена награда за книжевни бизарности

Колку е важен насловот на една книга? Се чини, во нашево време сѐ повеќе. Можеби, кога е маркетингот во прашање, е поважен и од...