понеделник, април 6, 2020

За вкусот на политичарите во облекување

Претседателската функција не подразбира и добар вкус во облекувањето. Американскиот магазин „Тајм“ направи листа со 10-мина најлошо облечени светски лидери чии костуми на стилистите...

Минливоста и маргиналноста како забава

Во светот на шоу бизнисот она што има вредност-создаденото на актери во него не само што не излегува на „површината“, не се согледува, туку...

„Вонсериско“ од славни личности во шоу-бизнисот

Освен постојаното, од минута во минута информирање за актуелностите во светот, новинските агенции ги „покриваат“ и секојдневните обични и необични настани и случувања на...

Митологизација на обичното и секојдневното

Таа- митологизацијата е најприсутна во светот на шоу- бизнисот, во светот на џет- сетот, на „недопирливите", во музичките, филмските, телевизиските, спортските врвови. Се врши...

Најскапи куќи на светот

Според една листа на моментно најскапите куќи на светот се доаѓа до општ заклучок: и во време на сеопшта економска криза богаташите не се...
5,212FansLike

Последно објавено ...

vrednost i minlivost вредност и минливост

Знаењето и волунтаризмот*

Ако се обидеме реално да ги согледаме и промислиме идеолошките платформи односно програмските заложби на постојните „главни“ и „споредни“ политички партии (нови тешко дека...
arboretum-woods-groves-wood-preview (1)

За растенијата на кисели земјишта

0
За да можете за себе да кажете дека сте успешен градинар, морате да знаете каков тип на земјиште поседувате и како да го искористите....

Благотворно дејство на лукот и кромидот: тие го намалуваат ризикот од рак

Исхраната богата со лук и кромид може да ги намали ризиците од заболување од неколку видови на рак. Анализирајќи ги резултатите од 8 студии...
Vox populi - гласот на народот

Видена, наиграна, та легната, та заспана

Во македонската народна лирика има бројни прекрасни песни за момата и момчето и некој што се испречува, ја попречува нивната љубов- најчесто мајката или таткото....
Vox populi - гласот на народот

За Донка убавица, девојче црнооко и бела румена

Од собраната народна лирика на Марко Цепенков: нема грешка што и да се земе, да се избере, да се прочита или испее. Во кој...
);