Од „црната книга“ на спортот: допинг

Користењето на недозволени средства (допинг) е поврзано со напредокот на модерната медицина и фармакологија, но е од многу одамна. Имено, пред 2.700 години старите...

Кендо- јапонско боречко мечување

Кендо е вештина на ракување со меч, односно мечување според правила создадени во Јапонија. Жителите на Земјата на изгрејсонцето од дамнина се вешти во...

Кој ја направил првата топка?

Првите спортски тимови се собрале уште пред 3.500 години во Средна Америка. Градовите, церемониите и дневниот живот на цивилизацијата на Маите биле свртени кон...

Спортски пијалок

За соодносот и меѓузависноста на исхраната и спортот, особено за здравата храна и правилната исхрана како предуслов за врвни спортски резултати, се знае доста....

Предупредување на невролозите: удирањето топка со глава го оштетува мозокот!

Во САД група невролози спровела истражување чии резултати говорат за оштетување на мозокот кај младите фудбалери поради удирање топка со глава. Докторите анализирале 38-мина 30-годишни...

Спортовите и здравјето

Нема сомнеж дека спортувањето воопшто, и професионалното и рекреативното, придонесува за психо-физичката стабилност и капацитет на човекот. Притоа е особено важно да се води...
5,212FansLike

Последно објавено ...

vrednost i minlivost вредност и минливост

Знаењето и волунтаризмот*

Ако се обидеме реално да ги согледаме и промислиме идеолошките платформи односно програмските заложби на постојните „главни“ и „споредни“ политички партии (нови тешко дека...
arboretum-woods-groves-wood-preview (1)

За растенијата на кисели земјишта

0
За да можете за себе да кажете дека сте успешен градинар, морате да знаете каков тип на земјиште поседувате и како да го искористите....

Благотворно дејство на лукот и кромидот: тие го намалуваат ризикот од рак

Исхраната богата со лук и кромид може да ги намали ризиците од заболување од неколку видови на рак. Анализирајќи ги резултатите од 8 студии...
Vox populi - гласот на народот

Видена, наиграна, та легната, та заспана

Во македонската народна лирика има бројни прекрасни песни за момата и момчето и некој што се испречува, ја попречува нивната љубов- најчесто мајката или таткото....
Vox populi - гласот на народот

За Донка убавица, девојче црнооко и бела румена

Од собраната народна лирика на Марко Цепенков: нема грешка што и да се земе, да се избере, да се прочита или испее. Во кој...
);