Вредности- смисла на животот

Пренесуваме делови од книгата на Чедомир Ќупиќ „Политика и професија". Станува збор за мошне прецизни и јасни анализи, ставови и аргументи кои можат многу...

Идеална жена

За многумина идеална жена не постои, дури сметаат дека „потрагата“ по неа е смешна, апсурдна. Одоговорот на прашањето „Што е идеална жена?“ е најчесто...
charlie chaplin Чарли Чаплин

Каде е роден Чарли Чаплин?

Иако жителите на Лондон со гордост истакнуваат дека Чарли Чаплин е роден токму во нивниот град, неодамна откриени документи покажуваат дека славниот комичар во...

За убавите жени

Таа е предизвик, ја негира, ја ништожува рамнодушноста во нејзината пројава, изнудува восхит и одбрани зборови, радост и занес. Таа привлекува срамежливи и срамни...

Убавината на одразот и одраз на убавината

Легендата вели дека некогаш одамна постоело момче по име Нарцис, кое било толку убаво што секој кој би го погледнал во истиот момент во...
урбана трансформација графит urbana transformacija grafit

Уметноста на трансформацијата

Еден од живописните, а евтини начини да се оживи сликата на градот е урбаниот мурал. Освен тоа, муралите се мошне ефикасен начин на комуникација...