понеделник, април 6, 2020

Боите во куќниот амбиент

Боите во станот можат да бидат показатели на тоа дали сте вие некој кого го интересира само практичната или, пак, и естетската функција на...

Кан- бисерот на Азурниот брег

Пред да се решите да го посетите: Кан (на француски Cannes) е град во Франција, сместен во регионот наречен Alpes Maritimes кој се наоѓа западно...
куќа од земја и камен kuka od zemja i kamen

Вечни материјали за свој дом

Кој не воспоставил „природен” однос со вечните природни „придружници” на човекот-земјата и каменот, не знае, а уште помалку може да ја почувствува нивната „душа”....

Кујната-срце на домот

Стручни препораки за модерно и корисно сместување на кујнските предмети, како и за подобро организирање при готвење, јадење и комуникација. Во повеќето кујни фиксните елементи...

Преуредување на домот

Психолозите и други „одговорни" за личното расположение и семејната хармонија препорачуваат одвреме-навреме или во утврдени временски периоди односно сезони преуредување на станот-куќата-домот. Не само...

Урбаниот систем на Германија

Што е урбан систем? Постојат бројни дефиниции, но една е најпризнаена: збир на градови меѓусебно поврзани со интеракции. Неговиот развој е најнепосредно поврзан токму со...
5,212FansLike

Последно објавено ...

vrednost i minlivost вредност и минливост

Знаењето и волунтаризмот*

Ако се обидеме реално да ги согледаме и промислиме идеолошките платформи односно програмските заложби на постојните „главни“ и „споредни“ политички партии (нови тешко дека...
arboretum-woods-groves-wood-preview (1)

За растенијата на кисели земјишта

0
За да можете за себе да кажете дека сте успешен градинар, морате да знаете каков тип на земјиште поседувате и како да го искористите....

Благотворно дејство на лукот и кромидот: тие го намалуваат ризикот од рак

Исхраната богата со лук и кромид може да ги намали ризиците од заболување од неколку видови на рак. Анализирајќи ги резултатите од 8 студии...
Vox populi - гласот на народот

Видена, наиграна, та легната, та заспана

Во македонската народна лирика има бројни прекрасни песни за момата и момчето и некој што се испречува, ја попречува нивната љубов- најчесто мајката или таткото....
Vox populi - гласот на народот

За Донка убавица, девојче црнооко и бела румена

Од собраната народна лирика на Марко Цепенков: нема грешка што и да се земе, да се избере, да се прочита или испее. Во кој...
);