понеделник, март 19, 2018

Волтер за ентузијазмот

Франоса Мари Аруе Волтер е француски филозоф, книжевник и историчар, најзначаен претставник на просветителството. Роден е на 21. ноември 1694., а умрел на 30....

За чудесната моќ на кристалите и нивното одржување

Минералите и кристалите со своите вибрации и бои имаат голема енергетска и лековита вредност. Тие имаат живот и во себе носат информации од настанокот на...

Творечката индивидуалност и оригиналноста

Основното значење на индивидуалноста е неделивост. Се дефинира како: збир на особини и ознаки со помош на кои некое суштество-битие се покажува како своевидно,...

Љубовта сепак не е слепа

Едно истражување од страна на компанијата „Harris Interactive“ го урна митот дека за успешна врска е потребна само љубов. Истражувањето собра повеќе од 1.000...

Симболичкиот говор на годишните доба

Во уметничките дела тие се прикажани различно: пролетта како јагне, јаре, џбун, цветен венец; летото како змеј што рига пламен, сноп жито, срп; есента...

Историја на пивото

Не може со сигурност да се каже кога точно започнало производството на пиво. Најстарите докази за пиварство се од пред 6.000 години, а им се...