Војни на двете рози

Војните на розите траеле од 1455. до 1485. г. Почнале за време на владеењето на Хенри Шести (1421-1471) од династијата Ланкастер, во чиј грб...

Минато: еден од грчките масакри врз егејски Македонци

На 04.07.1905. година грчките банди извршиле масакр над македонското население во селото Загоричани-Костурско. Еве што за тоа запишал, меѓу другото, во својот извештај австрискиот конзул...

Основни сознанија за матријархатот

Станува збор за општествено уредување во кое владеат мајките кај примитивните народи.Ваквото семејно или општествено уредување понекогаш се мозначува и како гинекократија или гинократија....

Двор и дворец

Најнапред, со двор се означува владетелски дом, убава градба во која живее владетелот со своето семејство и со дворјаните, a која наедно е негова...

Барок

Дали барокот е само стил од минатото кој одамна си го (до)кажал своето? Дали во некои основни елементи не продолжил до денес, не продолжува...

Кратка историја на пушењето

Кога луѓето почнале да пушат? -Се верува дека луѓето почнале да ги користат лисјата на тутунот за пушење и џвакање многу одамна, некаде околу 1.000...