Почетна Љупчо Димитровски

Љупчо Димитровски

Љупчо Димитровски
македонски мислител и книжевник од Македонија
Моето создавање, низ годините, и денес – се наоѓа тука

ДУМАЊЕ НА ГОЛЕМ И МАЛ ЧОВЕК, XXII, 663-765

663. Вреди ли туѓото Јас, ако своето се исплати? 664. Суштествено!Никој не може да те натера гласно да ја изговориш идиотската придавка на Македонија-северна. Па...

НАВНАТРЕ И ОДНАТРЕ, раскази/ескизи, 5

5. Случајно Се сретнаа случајно. Сосем случајно. Можно е случајно? Тој смета дека не е, а таа случајното го изедначува со неочекуваното, дури со ненадејното....

КАМЕНО НЕБО, апстрактна поезија/игриви песни, 7

7. Пред збор Абренел гидила стикон,езелти пикнитир угите,зазака макана. Јодрисен традака гоне,однакар филедар ирар,бибиделе клисел. Ханирана жонта сени,ивринек вајала торера,кокесне пидно.

ЗА СЛОБОДНО ПРОБЛЕМАТИЗИРАЊЕ И ПРОМИСЛУВАЊЕ, 52

52. Државнички промислувања и предлози Прв услов за перспективно општество и држава на сегашност и иднина: На власт партии предводени од видни, умни, учени, искусни, способни,...

СТИВНУВАЊА НА ТРЕПЕТИ, поезија/двостишија, 451-455

451. Лица Сите лица препознатлививо свет на викови и знаци. 452. Грабам На сечило на меч грабамјас, сончев зрак и штит. 453. Пуст пејзаж Негде гол камен и цвет,негде...

КОЛУМНИСТ ШТО МИСЛИ ГЛАСНО ЗА ЖИВОТ И ЖИВОТНИ ПРИКЛУЧЕНИЈА (ПОЕНТИ), роман, XLI

XLI Нашата последна средба Молчеше додека се искачувавме по неговата врвица и додека не се одморивме на неговиот врв, на планината која ја вика Тежест. Ме...