Незапирлива македонска цивилизација

Под овој наслов е објавен текст на Д-р Васил Иљов на web сајтот „Македонска нација“ (http://www.mn.mk/). И досега сме имале можност да читаме есеи...

На секои две недели исчезнува еден јазик

Од околу 7.000 јазици со кои денес се говори во светот, дури половина од нив се на пат да исчезнат, објави National Geographic. До...

Зороастрејците и Кулите на тишината

Зороастрејците се следбеници на религијата наречена според нејзиниот основач, пророкот Заратустра (Зороастер). Нивната традиција досегнува длабоко во минатото, до почетокот на пишаната историја на...
Newseum

Најголем медиумски музеј на светот

Американската престолнина Вашингтон во април 2008-та доби своевидна катедрала посветена на печатот и новинарството, во која е претставена историјата на тој медиум- од пронаоѓањето...
machu pikchu, мачу пикчу

Цивилизацијата на Инките

Последниот цар на Инките, Атахуалпа, во 1533-та година бил убиен од конквистадорот Франциско Пизаро, а останатите умирале работејќи како робови во најголемиот рудник на...

10 работи кои обичниот човек мора да ги знае за демократијата

На прв поглед, со неа владеат недораснати мајмуни со ненаситна желба за самозадоволство, чиј секој потег влијае врз животите на милиони луѓе кои веруваат...