koco racin кочо рацин

Кочо Рацин

Кочо Рацин или целосно Koста Апостолов Солев Рацин (Велес, 22 декември 1908 - Лопушник, 13 јуни 1943) — македонски книжевен деец и комунистички активист,...
Sequoiadendron giganteum Џиновска секвоја

Џиновска секвоја

Во Градскиот Парк во Скопје се среќава (Sequoiadendron giganteum) или Џиновска секвоја, за која се вели дека е најголемиот жив организам на планетата! Може да...
panoptikum паноптикум

Зошто да биде едноставно кога може да биде комплицирано?

Можеби насловов на овој прилог не треба да заврши со прашалник, туку со точка (рамнодушно) или со еден извичник(зачудено), односно со два или три...
инвенција имагинација invencija imaginacija

Инвенција и имагинација

Инвенцијата поимно означува способност да се откријат нови аспекти и односи на предметите, појавите, поимите, односно врз основа на познати елементи да се создадат...
shah шах

За шаховските турнири на слепо

Во историјата на шахот има сосема малку натпреварувања на кои шахистите играле на турнири каде што секоја одиграна партија била играна на слепо-без гледање...
el greco ел греко

Кое е вистинското име на големиот шпански сликар Ел Греко?

Ел Греко е роден на Крит, кој тогаш бил под млетачка власт, од каде што преку Венеција и Рим стасал во шпанскиот град Толедо,...