Проклетството

Во езотеријата и имагинарниот свет постојат две различни толкувања на проклетството: како формула и како состојба. Првиот збор на проколнување излегува од устата на Исус...

Ангелите и архангелите

Ангелот сведочи за божествената добродетел во термините на народскиот религиозен менталитет, во рамките на образецот на дадениот поглед на свет. Тој израз често се...

За небесата и пеколот

Изворно, тоа се космички термини кои означувале подрачја на светот, но станале инструменти на религиското мислење. Идеите што со тие термини се изразуваат практично...
Свето писмо - Библија Sveto pismo - Biblija

Нови сознанија за Библијата

Група израелски научници со помош на софтвер откри нови детали за Библијата. Програмата ги анализирала стилот и изборот на зборови на одделни делови од...

Свети Јован Крстител

Тој е пророк, роден шест месеци пред Христос, а е наречен Претеча поради неговата објава на веста за доаѓањето на Месијата. Неговото раѓањето и службата...

Научно откритие : душата постои, смртта не!

Неодамна двајца научници, Стјуарт Хамероф и сер Роџер Пенроуз, дошле до заклучок дека душата се наоѓа во мозокот, а го напушта по смртта на...