Vox populi - гласот на народот

За животот

Вредноста на животот е во загработ на секој негов миг. За да не те одмине или залудно да ти мине. Да знаеш да живееш, значи дека си научил колку е тој минлив, дека ништо друго не останува по него освен малку време со дело, некој чекор што совладал празен простор, и малку спомен дека си бил. Не трчај по животот и не се обидувај да го продолжуваш повеќе отколку што ти е пишано. Затоа што ќе се случи тој предвреме да те претрча, па да стави точка на се. Биди задоволен од себе си додека си жив. Македонски народни пословици: -Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам; -За едно зрно пченица врапчето се ваќа во склупцата и си придаа...
За Божик и Христос, Bozik, Hristos

За Божик и Христос

Македонски народни пословици Ако нема на Божиќ бело, ќе нема на Ѓурѓовден зелено. Арно Божиќ иди, туку со што ќе не најди? Лажни солзи Господ не прима. Божик...
ubavina licotija убавина личотија

Македонски народни пословици за убавината – личотијата

Убавино, ни недостасуваш се повеќе. Те нема кога ни требаш, те мислиме дење, те сониме ноќе оти грд и груб ни станува животецов. Убавино, биди...
Раѓањето на Исус Христос

Пословици за Божик и Христос

Македонски народни пословици Ако нема на Божиќ бело, ќе нема на Ѓурѓовден зелено. Арно Божиќ иди, туку со што ќе не најди? Лажни солзи Господ не прима. Божик...

Беља, Неола-Невоља, Несреќа

Најголеми бељи ни прават оние од кои само добро сме очекувале. Неволите не доаѓаат сами, ама со нив многу повеќе од нив неочекувани, непредвидени....

Работата

Не секоја работа го благороди човека, ами само онаа што му прилега, што знае и сака да ја работи, на која може да ѝ...