Еден од големите умови на нашево време: Стивен Хокинг

0
Кој е Стивен Хокинг? Позната е неговата животна и творечка биографија. Карл Саган, од Униерзитетот Корнел Итака во Њујорк, зборувајќи за својата средба со...

Владетелскиот макијавелизам

0
Колку во нашево време макијавелистичките принципи на владеење и опстојување се актуелни и применливи? Поточно: колку се применуваат? Одговорот е познат, многупати потврден: онолку...

Константин Велики

0
Некои основни податоци и сознанија: Константин Велики бил римски цар, роден околу 280-та, умрел во 337-ма година, кој се ослободува од републиканските традиции на градот...

Курт Вонегат

0
Колку е лесно да се напише роман за маргиналноста на животот! Доволно е само да се следи неговиот „динамизам“, да се одживее неговата минливост, да...

Станислав Јержи Лец

0
Станислав Јержи Лец - голем сатиричен афористичар и поет, со мошне високи книжевни вредности. Неговиот писателски профил го афирмира како врвен интелектуалец, а сатиричноста...
mihajlo pupin михајло пупин

Еден од великаните на човековата цивилизација: Михајло Пупин

0
Михајло Пупин (1858-1935), научник и пронаоѓач од светски глас, со особен придонес во развојот на телекомуникациите, радиотехниката и радиологијата, е еден од плејадата творци-научници...
);