Основни сознанија за матријархатот

Станува збор за општествено уредување во кое владеат мајките кај примитивните народи.Ваквото семејно или општествено уредување понекогаш се мозначува и како гинекократија или гинократија....

Минато: еден од грчките масакри врз егејски Македонци

На 04.07.1905. година грчките банди извршиле масакр над македонското население во селото Загоричани-Костурско. Еве што за тоа запишал, меѓу другото, во својот извештај австрискиот конзул...

Двор и дворец

Најнапред, со двор се означува владетелски дом, убава градба во која живее владетелот со своето семејство и со дворјаните, a која наедно е негова...

Војни на двете рози

Војните на розите траеле од 1455. до 1485. г. Почнале за време на владеењето на Хенри Шести (1421-1471) од династијата Ланкастер, во чиј грб...

Кинеските династии Минг и Ќинг

Според што Кинезите во својата долга историја најмногу го бележат владеењето на династиите Минг и Ќинг? Според големиот процут на кинеската наука и култура и...

Кратка историја на пушењето

Кога луѓето почнале да пушат? -Се верува дека луѓето почнале да ги користат лисјата на тутунот за пушење и џвакање многу одамна, некаде околу 1.000...