Sequoiadendron giganteum Џиновска секвоја

Џиновска секвоја

Во Градскиот Парк во Скопје се среќава (Sequoiadendron giganteum) или Џиновска секвоја, за која се вели дека е најголемиот жив организам на планетата! Може да...
koco racin кочо рацин

Кочо Рацин

Кочо Рацин или целосно Koста Апостолов Солев Рацин (Велес, 22 декември 1908 - Лопушник, 13 јуни 1943) — македонски книжевен деец и комунистички активист,...
Crkva Sv. Gjorgji Kratovski Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“

Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“

Црква „Св. Ѓорѓи Кратовски“ е сместена во долниот дел на градот, близу Кратовска Река, до Автобуската станица во Кратово, во дворот на некогашните стари...