Филмска камера

Основата на филмската техника ја чинат филмската камера (апарат за снимање) и филмска лента. Камерата, која во 1894. година ја конструира Огист Лимиер и со...

Работа-плата-живот-стрес

-Сѐ почесто недоаѓање на работа поради „болест“; -Докажано: помала плата-пократок живот; -Најефикасен лек за стрес на работа Најчести оправдувања за недоаѓање на работа. -Најново истражување ги утврди најчестите...

Туристички атракции во Македонија: Голем Град

Знаете за островот Голем Град? Да, станува збор за единствениот остров во Република Македонија, на Преспанското езеро. Одамна е посочено на него како можна нова...

Пазар на капитал

Основата на пазарот на капитал (англ. capital market) е долгорочниот капитал, односно купопродажбата на долгорочни хартии од ведност. Тој е дел од финансискиот пазар...

Технофеномен: компјутерско глувче

Малку познато и несфатливо: Doug Engelbart од институтот во Станфорд, таткото на првото компјутерско глувче кое во 2018 „одбележува“ 49 години „живот“, никогаш...

Бизнис, бизнис- ништо друго?!

Најнапред, потврдувам дека е така, дека во современиов свет не може да биде поинаку: сѐ се сведува само на бизнис и на ништо друго!...