За првиот освојувач на Монт Еверест

Сер Едмунд Хилари почина во 88-та година на 11.01.2008. Тој е првиот човек кој, заедно со Тенсинг Норгај, на 29-ти мај 1953. година го...

Фудбалерите и интелигенцијата

Дека фудбалерите се паметни луѓе се покажало многупати досега, и на теренот и надвор од него, а особено кога треба(ло) да се изведе некоја...

10 најопасни спортови

Американски лекари истражувале неколку години кои се најопасните спортови на светот и во кои најмногу доаѓа до разни повреди, па направиле листа од 10...

Пливачките костими LZR Racer

Судејќи според последните „светски чуда“ во пливачките дисциплини, очигледно е дека тие се нешто „посебно“: направија и пливањето да станува зависно од технологијата, а...

Од историјата на шахот

Кој шахист се смета за прв неофицијален светски првак и кога се одржал првиот меѓународен шаховски турнир?Тоа е професорот по математика и германски јазик...

Иднината на спортот

Се предвидува во втората деценија на 21. век околу 25% Американци воопшто да не одат на работа. Ќе работат дома, преку Интернет и останатите...

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат?Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете,...

Ден и ноќ

Skip to content