Елизабет Џоли Elizabet Dzoli

Љубов – мед и млеко

Елизабет Џоли е една од најзначајните австралиски писателки од времето на постмодерната. Почина на 13. февруари 2007., на 83 години. Често пишуваше за староста,...
Томе Арсовски Tome Arsovski

Отворена страница на постој и опстој

(Томе Арсовски: „Куќа на четири ветра“, Македонска книга, Скопје, 1991) Еден роман кој може да задоволи и построги критериуми, а не само просечно читателско љубопитство,...
Анатолиј Приставкин Anatolij Pristavkin

Горчливи детски години

(Анатолиј Приставкин: „Ноќеваше облачето бело“, Култура, Скопје 1991) Станува збор за роман од современ руски писател со кога се запознаваме за првпат, а во превод...
zdrav dom здрав дом

Здрав дом за добро здравје

Дали се помислиле, дали размислувате за бројот и формата на софите, фотелјите, леглата и другите елементи за седење во вашата дневна соба? Да не...
spalna soba спална соба

Спалната соба – функција и убавина

Нашите далечни претци спиеле на простирки од животински кожи и мов, кои премногу не се разликувале од ежовите купишта лисја. Старите Египтјани наместо мека...
mazi neophodni raboti мажи неопходни работи

10 работи кои мажот мора да ги има

Ако направите само површен преглед на бројните и постојани анкети во домашните и странските списанија и сајтови на Интернет за жени, лесно може да...
);