Потребно време за читање: 3 минути

458. Стана најголем срам да си член или симпатизер на клинички мртвата антимакедонска партија СДС.

459. Северџганија-окупирана од Северномакедонци. Протекторат на „стратешкиот партнер“ САД, во кој владее апартхејд.

460. ЕУ пука по сите шевови, а во неа Северџганија сака да влезе по секоја цена!?

461. Знаме на Голема Албанија среде Скопје! Ало, Г-ѓо Агелер, што велите за овој „настан“? Дел е од „долгорочниот проект“?

462. Тие против нас, а ние секој за себе.

463. Од стратешки партнер партнерски бандитизам.

464. Ни прикриено и сокриено. До коска соголено.

465. Влада на северџгански властодршци, предавници и мафијаши-злосторничко неказниво здружение!

466. Мене ми се чини дека скоро ќе се распали оган во предавничко-мафијашкава ненародна Северџганија.

467. Ненадминлив простаклак:
Наместо да се има барем елементарна почит спрема мојот немерлив секојдневен творечки ангажман, како и спрема моето грандиозно книжевно, мислечко и радиофонско творештво создавано повеќе од пет децении, тоа се омаловажува, маргинализира, премолчува.
А што друго во Северџганија на Северномакедонци!?

468. Ароганцијата е одбрана на инфериорен.

469. Домашни и странски стратешки подлеци го ништат македонскиот народ откако ја збришаа неговата држава Македонија.

Прочитај и за ... >>  ДУМАЊЕ НА ГОЛЕМ И МАЛ ЧОВЕК, XXI, 880-920

470. Граѓани северномакедонски,
Што стана со граѓанската непослушност?! Која е спонтана и индивидуална, а по време масовна-движење.

471. Луѓе, уште ли ќе ги трпиме ѓубрињава велепредавнички? Смрдеата што ја шират од нивните партиски дувла е задушувачка!

472. ВМРО ДПМНЕ веднаш да го повика македонскиот народ на бојкот на насилната промена на личните документи, што почна интензивно да ја спроведува антимакедонската и велепредавничка северномакедонска Влада, на чело со Оливер Спасовски!
Која нема врска со Преспанскиот договор!

473. Џганов на власт ја избриша Македонија, а сега брза македонскиот народ да го „замени-легитимира“ со Северномакедонска нација!

474. Албански Македонци,
Или конечно расчистете со вашиот национал-шовинизам или џенем да се сторите. ДОСТА Е БРЕ!

475. Пратеници од ВМРО ДПМНЕ и другите од опозицијата,
Ќе продолжите во Собранието заедно со позиционерските овци и говеда?

476. Во мафијашка држава на власт неписмени и полуписмени полит-олигарси.

477. Ако е поразот неминовен, тогаш за сите е најдобро тој да се случи веднаш.

478. Итри и будали против умни и разумни со сила, закани, уцени и насилна смрт.

479. Нема мали земји и мали народи. Има слободни и независни, и окупирани, вазални и експлоатирани.

Прочитај и за ... >>  ДУМАЊЕ НА ГОЛЕМ И МАЛ ЧОВЕК, XXI, 127-164

480. Последен пораз на слободоумен човек-физичка смрт.

481. Сум, ама не сум влијателна мислечка и творечка личност. Па што?!

482. Штом не го вадиш од уста, значи или му се плашиш или не можеш без него.

483. Ништо што се мора не е лесно.

484. СДС-овци,
Уште не ве изеде жив срам од вашиов „лидер“?! Или не зашто како партија сте веќе во клиничка смрт?

485. Може да не ти треба ништо и да си доволен на самиот себе? Јас мислам дека не може, но ти пробај.

486. Сè е мислено, ама јас мислам.

487. За политикантскиот дибек лагата е политика.

488. Чисти пред тебе. Не да чистат зад тебе.

489. Родољубието е бесценето.

490. Личниот интерес пред заедничкиот на политикантски џган на власт.

491. Живееш без мене зашто не ни помислуваш на нас.

492. Говеда непрокопсани впрегнати во јарем.

493. И поразени на власт за крадење и предавства.

494. Врела шлаканица на образ ѓон.

495. Бескрупулозно лажење на натурена власт која краде безогледно. Зашто друго не знае, ниту умее.

Прочитај и за ... >>  ДУМАЊЕ НА ГОЛЕМ И МАЛ ЧОВЕК, XXI, 207-235

496. Треба да бидеш доблесен за да исчезнеш од политичката сцена зашто не те бидува за политика.

497. Те молчам и те таам во мене.

498. Северџгански властодержец: изрод, недоветен, мафијаш, лигуш и платенички слуга на „стратешки партнер“.

499. До голема цел стасување на многу мали пред неа.

500. Творечката енергија меѓу стварен и заумен свет, едновремено во реалност и имагинација.

501. Премногу време за залудности.

502. Самосвесен човек со знајни предци и потомци.

503. Незаборав со почит спрема дело за во свое и друго време.

504. Неугаслива е љубовта што била.

505. Бесрамие на човек на власт за жив срам.

506. Те најдоа тебе, глупаво човече, да го довршиш разнебитувањето на Македонија и македонскиот народ!

507. Личното достоинство се брани со почитување на достоинството на секој.

508. Ќе биде зашто мора да биде, само е прашање кога.

509. На тапоумен на власт треба да му се забрани да отвора уста. Зашто е.

510. Најважно во животот е да си самосвесен, самобитен и слободоумен.

511. На свој пат до своја цел.