За надежта, надевањето и вербата, верувањето

Во скудно време две нешта на човека му остануваат,а што никој не може да му ги одземе, никој да му ги згасне: надевањето иверувањето. Човекот...
ubavina licotija убавина личотија

Македонски народни пословици за убавината – личотијата

Убавино, ни недостасуваш се повеќе. Те нема кога ни требаш, те мислиме дење, те сониме ноќе оти грд и груб ни станува животецов. Убавино, биди...

Беља, Неола-Невоља, Несреќа

Најголеми бељи ни прават оние од кои само добро сме очекувале. Неволите не доаѓаат сами, ама со нив многу повеќе од нив неочекувани, непредвидени....
Раѓањето на Исус Христос

Пословици за Божик и Христос

Македонски народни пословици Ако нема на Божиќ бело, ќе нема на Ѓурѓовден зелено. Арно Божиќ иди, туку со што ќе не најди? Лажни солзи Господ не прима. Божик...
За глупоста, za gluposta, glkupost, глупост, овца, ovca

За глупоста

  Избор од македонски народни пословици за глупоста: Ако беше му било кусо алиштето, ќе му се придаеше, ами коа му је умо кус, не...