Жената која ја создаде филмската комедија

0
Мејбел Норманд (Mabel Normand) беше најголема комичарка на немиот филм. Ја нарекуваа Кралица на филмската комедија и Женски Чаплин. Беше единствена и специфична, пред...

Орлеански

0
Орлеански (Orleans) е војводска титула на некои споредни линии на француската кралска куќа, кои го држеле поседот на војводината Orleans. Титулата „војвода орлеански“ прв во...

Интелектуалистичката поезија на еден Нобеловец

0
Сен Џон Перс, (вистинско име Алексис Сен-Леже) е француски поет и дипломат, роден на 31. мај 1887., умрел на 20. септември 1975. година, се...

Филмска легенда: Тони Кертис

0
Тони Кертис (англ.Tony Curtis, 3.6.1925-30.9.2010.), американски филмски и телевизиски глумец, е роден како Бернард Шварц. Роден е во еврејско семејство во Бронкс, како дете...

„Tатко на сите комедиографи“

0
Римскиот комедиограф Тит Макциј Плаут, роден помеѓу 254-тата и 251-та  година пр.н.е., умрел во 184-тата година пр.н.е., извршил најголемо влијание во сите книжевности на...
франц кафка franc kafka

Непозната оставнина на Франц Кафка

0
Експертите допрва треба да ги проучат купиштата порано невидени забелешки, разгледници, цртежи, кои собирале прашина во Тел Авив, во стан на поранешна секретарка на...
);