Почетна Создадени дела Стихувани беседења

Стихувани беседења

  СТИХУВАНИ БЕСЕДЕЊА, стихозбирка

  16. Единствености Има единствености што се секогаш со мене, се секогаш во мене; со кои се извишувам над безначајностите и секидневностите на оние со празни, со невидливи сенки што ги следат како да не...

  СТИХУВАНИ БЕСЕДЕЊА, стихозбирка

  35. Пријатели Се сретнаа пријатели на камен мост над река уморни од надминати големи и мали премрежија. Сѐ уште во нивно време стамени. Се загледаа во реката ту матна, ту бистра, ту мирна, ту...

  СТИХУВАНИ БЕСЕДЕЊА, стихозбирка

  32. Онемување Глеткава ме онемува: соголена, согорена, безживотна пустелија под огнено небо и пространа и гробна тишина. Трагава ме онемува: длабока, неодгатлива, на живот без почеток и крај, пред згаснување, пред истекување на нечија последна капка крв. Јанѕава ме...

  СТИХУВАНИ БЕСЕДЕЊА, стихозбирка

  30. Умеам јас Умеам јас да поживеам среде неизвесна сегашност на знајни и незнајни траги на бездомници; како што поживеав среде пустелија обграден со стени на сонце и длабоки и црни пештери во...

  СТИХУВАНИ БЕСЕДИ, стихозбирка

  37. И смрти Запре срце, се разлеа крв на небо, меѓу облаци и сонце; ненадејно, мигум оган згасна ветар што завејува сечии секакви траги на минат живот разнебитен. Се скамени молк меѓу четири ѕида на урнатина дамна...

  СТИХУВАНИ БЕСЕДИ, стихозбирка

  38. Светлина Доаѓа до мене од којзнае каде, доаѓа во мене за крвта да ми ја разгори, за опстојот да ми го стамени. Не е зрак мигновен, не е искра молневита, не е издив...