Последни написи

All

Промашување

Човек доведува бремена жена кај гинеколог на контрола, а по неа го прашува докторот: -Докторе, како ми е жената? -Па, знаете, имаме проблем. Бременоста е вонматерична. -Докторе, еве ви 1.000 евра. -Немојте толку, Ве молам, па тоа е едноставна интервенција. -Ама тоа не е за интервенцијата, туку за никому да не му кажувате дека сум промашил.

Осумте технологии што ќе го спасат светот

Денес многумина се обидуваат да одговорат на прашањето: дали има спас за овој свет? Најмногу од нив одговараат: „Да, и тоа единствено со помош на нови(те) технологии“. А кои се тие? Се разбира, пред сѐ оние што го придвижуваат економскиот прогрес-информатичката технологија, биотехнологијата и нанотехнологијата. На почетокот од 2007. година во хрватски „Вечерњи лист“ (www.vecernji.hr) беше објавен овој текст со „таксативно“ наведување на следниве „спасители“: 1. Куќна станица за полнење со водород 2. Мрежа на плутачки сензори за околината 3. Дрвја што „јадат“...

Клеопатра VII

Прочуената египетска кралица од династијата Птоломеј е родена во 69. г.пр.н.е., а умрела во 30.г.пр.н.е. Владеела од 51.г.пр.н.е., најнапред како совладетел на својот брат и маж Птоломеј XIII кој наскоро завладеал сам, но мошне кратко. Имено, Јулиј Цезар го победува и ја враќа Клеопатра на престолот. Потоа таа се омажила за својот втор брат Птоломеј XIV, кому му го препуштила владеењето зашто во меѓувреме му станала љубовница на Цезар, кој ја повел во Рим (од 46.г.пр.н.е. до 44.г.пр.н.е.). Враќајќи се...

Последно создадено од Љупчо

Последни написи

All

Древна (Античка) Македонија

Д-р Иван Алексов е автор на интересен прилог со наслов „Документи за Македонија и Македонците“ во кој посочува на интересни и малку познати извори за древните-античките Македонци ХОМЕР ВО СВОЈАТА „ИЛИЈАДА“ ГОВОРИ ЗА ПЕЛАЗГИТЕ „Од Арг што беа, во пеласки крај што живееја, Од Фтија и Елада со убави жени, Тие Мирмидонците се викаа, Ахил водач им беше...“ Хомер, Илијада II пеење, стр 131 ХОМЕР: ЈАС СУМ ОД ПАЈОНИЈА И ВО БОЈ ГИ ВОДАМ ПАЈОНЦИТЕ „Јас сум од Пајонија, далечна плодна земја А во бој...
мајсторост, калфата, слуга, мајстор, majstorot, slugata, kalfata

Мајсторот и калфата што спечалиле многу пари со мачето во земја во која не...

Сторил ниет тргоецот за да одит на панаѓур. Детето му дало трите пари за да му купит нешто стока од панаир мајстор му. `И зел тргоецот трите пари и се насмеал. -Е, ќе ти купам една свирка за триве пари од панаѓур- рекол по кротко. Момчето чуло тој збор и недраго му паднало. -Мајсторе- му рекло- те молам и мене земи ме на панаир, за да ти чинам измет барем по патот. Го примал мајстор му, и тргнале да одат на панаир. Уште...
makedonski ora

Македонските ора

Македонските ора се многубројни, а називите им се изведени од имиња на места, лични имиња, занаети, животни, инструменти, видот на играта, начинот на држење при играњето и обичаите. Една утврдена односно стандардна поделба на македонските ора е според регионите во кои се создале, им припаѓаат или се негуваат од дамнина до денес: западни, југозападни, јужни, северни и источни. Тие меѓусебно се разликуваат според стилот, кореографијата и обиачите што ги придружуваат. Ората може да бидат отворени и затворени, а играчите се...

VOX POPULI - гласот на народот

All

Бериќатверс’н

Помалку познати зборови од македонскиот народен говор кои би било добро поначесто да ги користиме. Особено во секојдневните муабети со оние што се со...

Самарџијата што ги криел парите во самарот

Двоица самарџии си биле ортаци; еднио бил женет, а другио беќар, и името му било на беќарот Петко. Петко што пара ќе си добиел,...

Народно верување: Таласами

Не само вапири и вештици имало некоаш, ами и друзи страшни видуачки. Еве какви нешта видел татко ми, Бог да ми го прости. Кога бил...

СОЗНАНИЈА

ЕКО - ТЕХНО

УМЕТНОСТ И ЖИВОТ

ЗАБАВА

ЗДРАВЈЕ

ПОЕНТAР | Блог со ставои на Љупчо Димитровски