Методија Андонов-Ченто

Роден е во Прилеп, на 17.08.1902., а умрел исто така во Прилеп на 24.07.1957. година. Тој е првиот претседател на современата македонска држава ДФМ,...

Александер Флеминг и неговиот пеницилин

Пеницилинот е бета-лактамен антибиотик користен за лечење и уништување на бактерии во многу организми. Денес називот се однесува на многубројни варијанти или на група...

Константин Велики

Некои основни податоци и сознанија: Константин Велики бил римски цар, роден околу 280-та, умрел во 337-ма година, кој се ослободува од републиканските традиции на градот...

Со голем човек сте големи

(Калил Џибран: „Пророкот“) Калил Џибран е либански поет, филозоф и сликар. „Пророкот“ е едно од најпопуларните, најчитаните дела во нашево време. Тоа не е книга што...

Филмска легенда: Тони Кертис

Тони Кертис (англ.Tony Curtis, 3.6.1925-30.9.2010.), американски филмски и телевизиски глумец, е роден како Бернард Шварц. Роден е во еврејско семејство во Бронкс, како дете...

„Tатко на сите комедиографи“

Римскиот комедиограф Тит Макциј Плаут, роден помеѓу 254-тата и 251-та  година пр.н.е., умрел во 184-тата година пр.н.е., извршил најголемо влијание во сите книжевности на...