Воздржувањето

Воздржувањето отсекогаш било почитувано и се почитува од секого. И од оние што го практикуваат и од оние што од кои било причини не...

Вечниот број 7

(Од „Тајниот свет на математиката“)Ниеден број не ужива толку почитување како бројот 7.За Питагора и неговите следбеници тој е „невин“ број. Единствен број помал од 10 кој...

Што е „Папокот на светот“?

Некои сметаат дека е тоа некогашната престолнина на Инките, наречена Куско, на јазикот на Кечу индиосите, а значи токму тоа-„Папок на светот“. Други сметаат...

Историски „бисери“

Постојат многубројни различни бисери и „бисери“, домашни и странски. Помеѓу нив и историски. Тие не се баш „бисерни“, со сите специфики што бисерите ги...

Поп арт

Изразот поп арт е кратенка од англискиот popular art (популарна, народна уметност).Се работи за понов правец во фигуративната ликовна уметност.Називот поп арт се јавил...

Пронадејни 10 американски неми филмови

-10 американски неми филмови, за кои долго се верувало дека се неповратно изгубени, се пронајдени и се придодадени на колекцијата од 700.000 ролни сместени...

Болки во нозете

Честа болка кај возрасните: болки во нозете. Како да се спречат?Голем број луѓе, почесто во поодминати години, често се жалат на болки во нозете,...

Ден и ноќ

Skip to content