Потребно време за читање: < 1 минута

Паралелно со постојаниот развој на филателијата и нумизматиката, во последните 5 децении во светот се рашири забава или хоби, дури понекогаш и своевидна страст за собирање на разни значки и беџеви, како и многу други предмети што се дел од секојдневниот живот. Собирањето на значки е наречено фаларистика, според старогрчкиот збор „фаларон“, што значи коњски накит, пошироко накит воопшто.

Собирањето на етикети од кибрити, како и цели кутии од нив, се вика филуменија, а на ова хоби треба уште да му се додадат собирањето на хартиени салфетки, ресторански листи на јадења, накит, скапи автомобили, детски играчки, итн.

Претходен написШто се презема во случај на срцев напад при патување со авион?
Следен написПопуларните традиционални спортови во Јапонија

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here