Потребно време за читање: < 1 минута

18. Првпат

Првпат стаса глас
пред кладенец
како предупредување
дека скоро ќе пресуши
ако не навади треви,
билки, цвеќиња,
грмушки, овошки,
секакви дрвја
што во меѓувреме
фатиле корен.

Досега само
мрак и виделина
во тишина
што се разлева
безгрижно.

Првпат нечиј крик
како од претсмртна
болка
предизвика замисла
меѓу живата
и мртвата природа
на извишена,
возвишена планина;
дека може мигум
да порази пустош
срце,
та никогаш повеќе
птица прелетна
да не фрли семе
жизнено
за идни поколенија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here