Потребно време за читање: < 1 минута

60. Така е!

Трезен и пијан творец се тетеварат среде пуста улица во доцен ноќен час.

Трезниот:

-Веќе ништо не ми значи дека творештвото не ми е признато.

Пијаниот:

-Така е! А мене не ми значи дека ми е признато.

Трезниот:

-Да, ама тебе ти е признато совреме.

Пијаниот:

-Така е! Па што?

Трезниот:

-Како што? Ти живееш, а јас живуркам.

Пијаниот:

-Така е! Ама со тебе сум, што значи дека заедно живуркаме.

Трезниот:

-А од кого, пак, да чекам да ми го признае кога-тогаш?

Пијаниот:

-Така е! Ти се чудам. Кога ќе умреме, делата наши или ќе умрат со нас или ќе живеат по нас.

Трезниот:

-Така е!…Ти изгледа многу испи.

Пијаниот:

-Така е!

Завладува молк меѓу нив. Продолжуваат да се тетеварат среде пустата улица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here