Потребно време за читање: 14 минути

177. Забрана

Македонски народни пословици и изреки

Кога ништо не е забрането, ти можиш сè.

Ни забрани ни правила за животни во слобода.

Ниедна забрана не трае предолго.

Ништо не бидува кога лесно се прекршува секоја забрана.

Од забрана иде и желбата таа да се прекрши.

Правилата се исто што и забраните кога е збор за ограничувања.

Растеш и правејќи забрането.

Светлина што ти го осветлува патот и забранува

Секој си има нешто свое што му го забранува на друг.

Пословици и изреки од народи на светот

Дозволно е она што не е забрането. (Кинеска)

Знаењата имаат во себе некоја забрана за сите, но многу повеќе имаат изгубените знаења. (Француска)

Кога е нешто забрането, не може да има исклучоци. (Индиска)

Никој не може да забрани да се случуваат добри нешта. (Англиска)

Нема потреба од оружје кога се забранети насилството и убиствата. (Руска)

Латински изреки

Забрана за оган и вода (прогонство од татковината). (Ignis et aquae interdictio.)

Забранувам. (Veto.)

Законот заповеда да се постапува чесно и забранува да се извршува кривично дело. (Lex recte facere iubet, vetat delinquere.)

Силата на законот се состои во тоа да заповеда, забранува, разрешува и казнува. (Legis virtus haec est: imperare, vetare, permittere, punire.)

Страста не сака ништо повеќе од она што е забрането. (Nil magis amat cupiditas, quam quod non licet.)

Што не е забрането со закон, срамот го забранува. (Quod non vetat lex, hoc vetat fieri pudor.)

Домисла, гесло, мисла водилка

Внимателно со забраните. Тие најмногу ја искривуваат реалноста.
Анонимус

Во природата на човекот е да се чувствува виновен за нешто. Како да постои закон кој забранува да бидеш свој.
Анонимус

Да му се забрани на човек да мисли слободно и слободно да се изразува, исто е и да му ги врзете очите, а да барате од него да знае каде оди и што прави.
Анонимус

Забраната раѓа дури страсна желба.
Анонимус

Забранете го само она што претставува закана за животот и здравјето на детето. За сè друго договарајте се со него.
Анонимус

Секоја заповед и секоја забрана со закон треба да се однесува на сите.
Анонимус

Рекле, издумале

А правдата е забрана што ти ја наметнуваш на одредени работи, иако тие со ништо не се разликуваат од оние над кои нема забрана.
Роберт Пен Ворен

Ако зависеше од мене, еспадрилите-сите, не само во бордо воја-ќе беа забранети со закон.
Есмахан Ајкол

Ако изборите можеа да сменат што било, одамна ќе беа забраненти.
Ема Голдман

Ако коката е забранет поради злоупотреба, зошто не е забранета и телевизијата?
Едуардо Галеано

Ако му забранат да ги вклучува компјутерот и телевизорот, тој ќе чита книги. А кој ќе се осмели да му ги одземе книгите на детето.
Џон Кори Вејли

Ако му забрануваш отворено да го искажува своето мислење, тогаш зошто прашуваш?
Џером К. Џером

Ако направиш нешто што е забрането, целта е дејствието. Ако правиш нешто што не е забрането, а те попречуваат, значи дејствието не привлекува внимание, туку ти самиот.
Жаклин Харпман

Ако не ми беше забрането да ги откривам тајните на затворот во кој престојувам, би можел да ви раскажам приказна чиј најмал збор би бил доволен за да ви ја измачи душата.
М.Л. Рио

Ако некој рече „Јас забранувам“, што прави нормалниот човек? Така е, ја прекршува забраната.
Рик Риордан

Ако нема физички закон кој директно забранува дадено јавление, тоа веројатно ќе биде откриено со текот на времето.
Мичио Каку

Ако поради страв од биолошко оружје е неопходно да се забрани генетскиот инженеринг, тогаш од страв од хемиско оружје да забраниме да се занимаваме со хемија, а од страв од нуклеарно оружје-со нуклеарна физика.
Александар Панчин

Ако сакате да фатите животно, поставете стапица или фатете го живо, но не го осакатувајте или измачувате. Стапиците со челични нокти треба да бидат забранети со закон. Тоа е сурово.
Ернест Томпсон Ситон

Ако светот беше поставен така што сè да е праведно, ниедно живо суштество немаше да преживее ни ден. На птиците ќе им беше забрането да јадат црви и ќе требаше да бидат задоволени личните интереси на секое суштество.
Вејн Даер

Ако се колебав, немаше да има раце кои да ме држат и светот ќе беше студено и забрането место.
Роџер Банистер

Ако системот сака да ја порази корупцијата внатре, во себе, тој треба да го ослободи општеството од стотици и илјадници забранувачки акти измислени за оние кои сакаат да ги надминат овие бариери со незаконски средства.
Марк Розовски

Ако сте си забраниле да чувствувате нешто, тогаш гневот е најдобрата од алтернативите.
Мајк Кери

„Вечност“ е збор забранет за луѓето.
Хорхе Луис Борхес

Вие не сте искрени во своите сведоштва, значи вам ви е забрането да спиете.
Александар Солженици

Виното е забрането, но речиси сите се пијани.
Иван Бунин

Вистината може да се најде само во забранетите книги. Во останатите лажат.
Клод Адријан Хелвециј

Во науката нема забранети области, нема деликатни прашања што не можат да се засегнат, нема неприкосновени вистини.
Карл Саган

Во приказните, како што знаете, се даваат забрани за да се нарушат.
Антонија Сузан Бајат

Во тирански времиња, книжарниците обично се места за пристап до забранетото и затоа предизвикуваат сомнеж.
Ирина Вајехо

Воздушниот сообраќај треба да бил забранет со гранична контрола бидејќи небото остана чисто и единствените дронови што ги забележав беа воени дронови.
Рид Кинг

Воскресението на телото ни забранува да го презираме материјалното царство.
Русас Џон Рашдуни

Глетката на изгрејсонце треба да им биде забранета на срцата во немири.
Тимоти де Фомбел

Горчливото секогаш го следи слаткото, особено кога станува збор за љубов. Особено кога станува збор за забранета љубов.
Карина Хали

Да ги ​​ограничиш весниците значи да ја навредуваш нацијата; да го забранувате читањето на одредени книги-значи да го прогласите народот или за глупак или за роб.
Клод Адријан Хелвециј

Да гориш книги-тоа на крајот на краиштата е едноставно сурово, да ги забрануваш за објава-тоа е фалсификување на времето.
Јосиф Бродски

Да имаш ум е проклетство, ако е забрането да го користиш. Проклетство е да имаш интелигенција, ако треба да ја сокриеш под превезот на триумфална глупост.
Бен Елтон

Да ни се забранува нешто, значи во нас да се побудува желба за тоа.
Мишел де Монтењ

Да се ​​забрани глупоста е исто како да се поттикнува. Дајте волја; секој ќе види што е глупаво, а што паметно. Тоа што е забрането е тоа што го сакате. Сите сме деца на Ева.
Александар Радишчев

Да се на​​прави она што е забрането секогаш има свој шарм, бидејќи ние се карактеризираме со огромен протест против произволното и деспотското што го подразбира секоја забрана.
Вилијам Годвин

Давањето име на чувството е како да го уништуваш задоволството со тоа што му забрануваш постепено да се развива.
Дајан Дукре

Дали некој воопшто размислува за своите деца кога станува збор за задоволување на забранети страсти?
Алисон Вир

Дали формалностите тука сè уште не се забранети со закон?
Брет Истон Елис

Децата многу повеќе од нас возрасните имаат потреба да се движат, да истражуваат предмети, да ја пробуваат својата сила. Да им ги ​​забраниш таквите постапки е исто како да се обидуваш да блокираш надојдена река. Подобро е да се погрижиш да ѝ го насочиш текот во удобна и безопасна насока.
Џулија Хипенрајтер

Дигиталниот свет се развива со таква сила и со такво темпо, што едноставно не можете да го забраните или контролирате. Луѓето сакаат да бидат глобално поврзани.
Елиф Шафак

Добро е да се забрани пушењето на работните места, но не и да се забрани пушењето.
Мајк Хакаби

Догмата не е ништо поразлична од целосна забрана да се мисли.
Лудвиг Фоербах

Додека луѓето празнуваат во недела, не треба да заборавиме дека луѓето кои се бореа за укинување на оваа забрана се во затвор.
Манал Ал Шариф

Допуштено е сè што не е забрането со законите на природата, но сè друго е забрането.
Карл Саган

Дури во оваа просветена епоха никому не му се забранува да разговара со себеси, без видливи причини.
Роберт Шекли

Дури парче рај може да одолее, ако ти забранат да го напуштиш.

Прочитај и за ... >>  ДУМА, ОПИТ, УКА

Џоџо Мојс

Еден холандски европратеник дури еднаш предложи владата да воведе забрана за забрана на нешта.
Бен Коутс

Единственото нешто што ме спречува да правам колекции од жаби е тоа што не постојат правила кои ми забрануваат да го правам тоа.
Џин Вебстер

Единственото нешто што треба да го забраниме е насилството.
Рон Пол

Ете како е нужно да се држи народот потчинет-не да се забрануваат вестите, туку да се прават толку глупави и досадни, што никому да не му се интересни.
Дејвид Мичел

Ете го одново вечното искушение на човекот-одново и одново да стои пред изборот дали да го вкуси забранетиот плод од дрвото на знаењето.
Дафне де Мориер

Живееме во јазот помеѓу забрането и задолжително.
Венди Гера

За жал, книгите беа забранети овде бидејќи помагаа да се следи времето.
Анџела Картер

Забраната е врв на политичката импотентност.
Ролан Биков

Забраната е како бумеранг-колку повеќе забранувате, толку посилно ќе удри.
Андреј Беловешкин

Забранете вашиот внатрешен глас да ви заповеда. Вратете ја контролата.
Гери Џон Бишоп

Забранете го ѓаволот-заклучете ја вратата.
Радјард Киплинг

Забрането е да се убива; затоа сите убијци се казнети, освен ако не убиваат во голем број и на звукот на трубите.
Франсоа-Мари Аруе Волтер

Забрането е сè што му пречи на задоволството.
Едвард Раџински

Забранетото овошје е најслатко.
Лора Ли Грк

Забранетото секогаш привлекува.
Бертрис Смол

Забраните, верувајте ми, само го поттикнуваат лошото однесување.
Том Холанд

Забраните ја намалуваат виталноста на организмот. Секое ограничување во животот е делумна смрт.
Питер Рајх

Забранувањето книги е најголема потврда како на нетолеранцијта, така и на глупоста. Земја што го прави тоа едноставно си прави лоботомија.
Дејвид Фроули

Забранувањето на што било води до појава на организиран криминал. Луѓето секогаш ќе најдат начин да го добијат она што им треба, а секогаш ќе има криминалци подготвени тоа да го обезбедат.
Габриел Зевин

Законите кои пропишуваат во што секој треба да верува и им забрануваат на луѓето да кажуваат или пишуваат нешто против ова или она мислење, често се применуваат за да се задоволат или подобро кажано да се смири гневот на оние кои не можат да поднесат независни умови.
Барух Спиноза

Законот е купчиња забрани кои засекогаш ја попречуваат желбата за претворање на човечкиот живот во поезија.
Јукио Мишима

Затоа што нема грев ако нема забрана, нема пристојност ако нема туѓи очи.
Томас Харди

Затоа што сè може да биде забрането, но мечтите не можат да бидат забранети. Ниту сопрузите можат да им воведат таква забрана на своите сопруги, ниту родителите на децата, ниту државата на граѓаните.
Куршат Башар

Знаењето дека љубовта е забранета не ја убива љубовта. Тоа само ја прави посилна.
Касандра Клер

Знаете, на човек без документи му е строго забрането да постои.
Михаил Булгаков

Знаете, разбрав зошто задоволството се смета за грешно и забрането. Задоволството е опасна работа, сакате повторно да го доживеете, сакате да го живеете вечно. Поради него сè се преобразува…Задоволството е слободата.
Жил Куртманш

Зошто секогаш го сакаш она што е забрането?
Синда Вилијамс Чаима

И ако мнозина се во состојба да не украдат паричник од соседот, поради морал или страв од казна, тогаш сè уште желбата да се земе она што е забрането од времето на Адам и Ева е во крвта на човек.
Андреј Левшинов

Иако зборувањето беше забрането, тие зборуваа со раце.
Едуардо Галеано

Иако нашата света религија нè учи да бидеме за мир, таа не ни забранува да обезбедиме војна.
Метју Хенри

И ова е забранетата вистина, неописливото табу-дека злото не е секогаш одбивно, туку често привлечно; дека има сила да нè направи не обични жртви, како што тоа го прават природата и случајноста, туку активни соучесници.
Џојс Оутс

И така, Исус навистина беше реформатор на религијата, но исклучиво во рамките на јудаизмот. Тој се бори посебно против бездушниот, строг формализам на фарисеите, кои во својата желба да ја заштитат Тората воведоа многу апсурдни заповеди и забрани.
Зенон Косидовски

И тоа е она со што нашето општество не се справува добро: ние веднаш го криеме или молчаливо го забрануваме страдањето.
Роза Монтеро

И тогаш, се разбира, дојде забраната. Луда идеја. Обидете се да ми забраните да испијам голтка чај и ќе го испијам целиот чајник.
Дијана Вриланд

Има две правила што ги следам: свртете налево ако од тебе очекуваат дека ти ќе свртиш десно; влези во секоја врата во која е забрането да влегуваш.
Малколм Мекларен

Има ли нешто забрането за секој што вели дека го има Бог на своја страна?
Кристофер Хиченс

Имам и многу силни лични убедувања во однос на цензурата. Не верувам во забранетото познание.
Андреа Крејмер

Имено, затоа што немаше забрани, сите овие грешни желби ја изгубија својата привлечност.
Марк Твен

Интелектуалецот беше отфрлен и прогонуван токму во моментот кога фактите станаа неспорни, кога беше забрането да се каже дека царот е гол. – ПолМишел Фуко

Интересно е, дали е забрането да се отвораат писма кои ви е забрането да ги доставувате?
Јухан Теорин

Историјата учи користејќи забранети педагошки техники.
Вислав Брудзински

Јас не верувам во ништо. Секако не сите тие религиозни глупости. Но, малку над Месечината. Кон соѕвездијата. За мојата улога, макар бесконечно мала, во книгата на причините и последиците. Не е забрането да се замислуваш себеси како дел од едно цело.
Јасмина Реза

Јас сум голем верник дека сè што не е изрично забрането е изрично дозволено.
Гарт Никс

Казната за богатство е тоа што отстранува човек од заедничкото место, заедничкото искуство и заедничките односи. Во извесна смисла, таа му забранува на човек од неговото право по родство автоматски да биде член на големото човечко семејство.
Арнолд Џозеф Тојнби

Како што реков, никој не забранува да се мечтае. Но, треба реално да ги гледате нештата.
Керстин Гир

Кога владата ќе остане без заемодаватели, таа може да направи нешто што на домаќинствата им е забрането: да печати пари.
Патрик О’Рурк

Кога забрануваат да се мисли, секоја идеја станува револуционерна.
Том Стопард

Кога забрануваш нешто, секогаш е нужно да се објасни причината.
Памела Дракерман

Кога знаете дека не ризикувате ништо, дека сè ќе успее, тоа ги отстранува забраните.
Пјер Леметр

Кога ми забрануваат да правам нешто, јас сакам да го направам двојно!
Аврил Лавињ

Кога нормата е забранета, луѓето запаѓаат во патологија.
Џин Сасон

Кога ти самиот не можеш нешто, секогаш сакаш да им го забраниш на останатите.
Кен Фолет

Колку повеќе закони донесуваат владите, толку помалку има индивидуална слобода. Секој студент по историја ќе ви го каже тоа. Тоталитарните земји забрануваат речиси сè.
Бил О’Рајли

Колку повеќе има забрани, толку луѓето ќе станат подобродетелни.
Џин Сасон

Колку повеќе културата се потпира на интелектот, толку повеќе забрани треба да им се наложуваат на членовите на општеството за да ја одржат.
Џин Лидлоф

Кучето нема посебни предности во споредба со луѓето, но една од нив вреди многу: евтаназијата во неговиот случај не е забранета со закон; животното има право на милосрдна смрт.
Милан Кундера

Литературата треба да се забрани. Тоа ќе ја разгори страста за неа.
Кети Лети

Лишувањето е секогаш последица на забрани: ве задржуваат правила, ограничувања и/или закани. Започнувајќи да мислите на различен начин и потсетувајчќи се дека не сте без избор, се ослободувате од него.
Џилијан Рајли

Луѓето имаат право да прават сè што не е забрането со закон, а не постои закон против лажењето.
Џозеф Хелер

Луѓето не можат да се лишат од способноста за задоволство за тоа да биде обезвредено, забрането и потиснато.
Мишел Онфре

Љубовта е ништо ако во неа нема безумие, непромисленост, ако не е забранета, ако се плаши од злото.
Томас Ман

Љубовта не може да биде забранета. Тој не може да располага и да управува по сопствена дискреција. Таа доаѓа без да праша и си заминува по сопствена волја.
Бен Елтон

Љубовта не треба да биде забранувана.
Труман Капот

Љубовта се раѓа кога двајца почнуваат да споделуваат сокриени мисли, забранети тајни. Сè друго не е љубов, туку само триење на кожа со кожа, минливо насладување, а потоа се чувствуваш опустошен, како во твојот дом да упаднале крадци.
Кетрин Панкол

Ме прашаа што би забранила веднаш ако можам-рекламата.
Вивиен Вествуд

Можам да бидам слободен само доколку на другите им е забрането да ја искористуваат нивната физичка, економска или друга супериорност на штета на мојата слобода.
Емил Диркем

Можам да ви кажам дека забраната на книги, горењето книги, блокирањето книги често се користи како начин за бришење на народ, систем на верување или култура.
Бријана Лабускес

Молчењето е огромна сила. Треба да се забрани, како бактериолошко оружје.
Сергеј Довлатов

Мртов човек ми забранува да се самоубијам.
Мануел Вилас

На децата не може да им биде забрането ништо-тие само ќе ве мразат и ќе продолжат да прават на свој сопствен начин.
Тереза ​​Ен Фаулер

На работа е забрането да се разговара за три теми: смрт, плата и курс на акциите.
Даглас Коупленд

Надежта војната да биде забранета засекогаш во светот не е само апсурдна, туку и длабоко неморална.
Вилијам Шарер

Најдобрите приказни започнуваат со тоа што некој прекршува забрана. И најлошите исто така.
Елена Михалкова

На крајот на краиштата, оние кои знаат толку малку за војната знаат уште помалку за љубовта. Тоа е толку вообичаено: на секоја генерација не ѝ е забрането да верува дека ќе го направи ова откритие за себе.
Ентони Капела

Настаните, а не книгите-тоа е нужно да се забрани.
Херман Мелвил

Науката е од ѓаволот. Таа секогаш се свртува против луѓето и води до војна. Јас би ја забранил, како и учените.
Алексеј Пехов

Науката ни кажува многу важни нешта за тоа како стојат нештата, но не кажува какви треба да бидат нештата, ниту ни забранува да си замислуваме нешта кои не се.
Франк Вилчек

Нашите претпазливи предци, кога се прозеваа им го блокираа патот кон влезот на злите духови, ставајќи ги рацете пред своите усти. Причината за гестот ја наоѓаме во деликатноста на манирот кој забранува непристојно изложување.
Џорџ Мид

Не можете да го уништите знаењето. Можете да го запечатите и да го изгорите и да го забраните да биде, но некаде ќе преживее.
Ли Брекет

Не напразно ги нарекуваме законите на природата „закони“: колку повеќе ни забрануваат, толку повеќе ни зборуваат.
Карл Попер

Не недостатокот на интелигенција или професионално искуство обично ги спречува луѓето да презентираат нови идеи, туку внатрешна забрана за оспорување на статус квото.
Радислав Гандапас

Не сметам дека забраните некако придонесуваат за појава на голема литература.
Мартин Амис

Не точните зборови на возрасните, не нивните опомени или забрани, туку само нивното сопствено искуство му дозволува на детето да не ги повторува своите грешки.
Андреј Максимов

Не треба да обрнувате внимание на странските забрани. Како по правило, тие се бесмислени.
Кармен Мартин Гејт

Независно од тоа какво е однесувањето кон забраната, умереноста е нешто против кое во време на војна не може да се направи разумен протест.
Вилијам Лион Мекензи Кинг

Немам предрасуди на фанатик и имам повеќе верба во човечниоста, отколку во моралот, во кој е сè забрането.
Филип Бесон

Немојте ниту една минута да ја трпите идејата дека ви е забрането какво било постигнување поради недостаток на вроден талент или способности. Тоа е лага од највисок степен, оправдување од најтажниот вид.
Максвел Малц

Неприродното, кршењето на законите на однесувањето на природата едноставно не можеше да биде извршено и нема смисла да се забрани.
Јувал Харари

Ни беше забрането да бидеме луѓе.
Јуриј Андрухович

Ние влегуваме незабранети во овој живот и ако имаме среќа наоѓаме цел надвор од гладот, мизеријата и раната смрт; што, да не заборавиме, е заеднички именител.
Абрахам Вергезе

Ние или веруваме во достоинството на личноста, владеењето на законот и забраната на сурово и невообичаено казнување, или не веруваме. Нема средина.
Леон Панета

Ние не можеме на птиците да им забраниме да летаат над нашите глави, но можеме да ги спречиме на неа да прават свои гнезда. Исто така, не можеме да им забраниме на лошите мисли да ни минуваат низ глава, но можеме да ги спречиме таму се вгнездат.
Мартин Лутер

Ние секогаш копнееме по забранети нешта и го посакуваме она што ни е ускратено.
Франсоа Рабле

Никогаш не сум видел човек кој постигнал долговечност со почитување на забраните.
Мурасаки Шикибу

Никој дури не би помислил за пензионирање, ако дремката на сонце беше забранета.
Џејмс Балард

Никој не зборува за престапната година. Забрането е.
Ким Лигет

Никој не може да ги забрани твоите спомени. Тие се секогаш со тебе.
Аби Глајнс

Никој не може да му забрани на човек да прави глупости.
Анхел де Куатие

Никој никогаш не треба да биде насилен спрема оние кои се во тага, а сите преемотивни луѓе, без разлика колку блиски или драги, треба да бидат апсолутно забранети.
Џоан Дидион

Ништо не си забранувајте. Ако сакате сладолед-молам, но не секој ден.
Кристијан Барнард

Овој свет може да ни одземе сè, може да ни забрани сè, но никој не може да го попречи нашето самоуништување.
Сајмон Кричли

Она што е зловесно е леснотијата со која некои луѓе преминуваат од тоа да кажат дека нешто не им се допаѓа до тоа дека владата треба да го забрани. Кога ќе тргнеш по тој пат, не очекувај слободата да трае многу долго.
Томас Совел

Останаа само книгите-тие не бараа ништо, не забрануваа ништо и можеше да се разговара со нив. Колку сакаш. Дури и за себеси.
Марина Степнова

Отсуството на причина за забрана не е причина за оправдување.
Скот Линч

Писателите кои забрануваат ја покажуваат својата немоќ.
Виктор Ерофеев

Поетската прегратка, како и телесната, додека трае забранува секое паѓање во бедата на светот.
Андре Бретон

Покажете карактер, кажете цврсто: „Баба ми ми забрани!“
Павел Санаев

Постои една максима за Вселената која секогаш им ја кажувам на моите ученици: Она што не е изрично забрането, гарантирано ќе се случи.
Лоренс Краус

Правилата беа создадедни и дури спроведувани одвреме-навреме. До моментот кога се појави првата апсолутна забрана за временски пречки, веќе беше предоцна.
Кит Лаумер

Прекршувањето на забраната, паѓањето во грев, во позитивна човечка смисла е првиот чин на избор, чин на слобода односно првиот човечки чин воопшто.
Ерих Фром

Психоаналитичкото ослободување на паметта ја експлодира рационалноста на потиснатата индивидуа. Додека познанието му отстапува место на повторното спознание, забранетите слики и импулси од детството почнуваат да ја кажуваат вистината која разумот ја одрекува.
Херберт Маркузе

Религијата е единствен систем на верувања и практики поврзани со светите нешта, односно одделни нешта и забранети-верувања и практики кои се обединуваат во една морална заедница, наречена црква, сите оние кои се придржуваат до нив.
Емил Диркем

Решението за забрана на контрацептивни средства е донесено од мажи за жени.
Мелинда Гејтс

Родителите треба не само да имаат одредени начини на раководење преку забрана и дозвола, тие исто така треба да можат да му претстават на детето длабоко, речиси соматско уверување дека има смисла во она што го прават.
Ерик Ериксон

Сабота ми донесе страдање: беше забрането да пишувам тој ден.
Исак Сингер

Сакралното е целосно забрането бидејќи светото навистина би ги скандализирало неколкуте десетици милиони дребни буржуи кои секоја вечер ја затврдуваат глупавата претстава што ја имаат „за себе“ пред телевизорот.
Пјер Паоло Пазолини

Само забранетиот збор е опасен.
Карл Борне

Саможртвата треба да биде забранета со закон. Таа ги расипува оние што принесуваат жртва.
Оскар Фингал Вајлд

Сè беше разрешено или подобро кажано ништо не беше забрането.
Владимир Гилјаровски

Сè што не е забрането е задолжително.
Мари Гел-Ман

Сè што не е забрането со природните закони е постигнувачко, како што имаат предвид правилните знаења; но тоа е проблемот.
Стивен Пинкер

Сè што сериозно го вознемирува човечкото општество е апсолутно забрането да постои.
Ли Хонгџи

Секогаш треба да се бакнуваш како бакнувањето да е забрането на разденување.
Дејвид Бениоф

Секоја култура е принудена да се гради на принуда и забрана на поривите.
Сигмунд Фројд

Сенките на мртвите се призраци од минатото, празни и безживотни. Затоа е апсолутно забрането да ги враќате во живот. Згора на тоа, тоа е самоубиство.
Наталија Шчерба

Сигурен сум дека во приказната за Адам и Ева забранетото овошје било смоква, а не јаболко, круша или нешто друго.
Јотам Отоленги

Силата на желбата е пропорционална на тежеста на забраната.
Василиј Головачев

Сите возбуди од забранета книга го имаа своето вообичаено дејство. Едно од нив, како секогаш, е да го разоткрие фактот дека цензорите не знаат за што зборуваат.
Кристофер Хиченс

Сите имаме склоност да се фаќаме за забранетиот плод.
Ралф Кадворт

Сите се занимаваме со забранети нешта и копнееме по негирани нешта.
Франсоа Рабле

Слободата е природна способност секој да го прави она што му е угодно, освен ако тоа не е забрането со сила или закон.
Јустинијан I

Слободата на говорот е голема работа и не сме кажале ништо што е забрането.
Герт Вилдерс

Стана ненужно полицијата да ги забрани книгите: доволна е само нивната цена.
Едуардо Галеано

Стимулираното и возбудено сознание е многу поподатливо за нови мисли, отколку умореното од мали нешта и забрани.
Џон Кехоу

Солзите не можат да се исушуваат по нарачка; напротив, забраната за плачење предизвикува нови ридања.
Паскал Кињар

Сообраќајот на автомобили е целосно забранет во зелените ивици, кај што царува спокојство и нема да проникне проклетството на бучавата.
Ле Корбизие

Тоа што ви го забрануваат, што не ви го дале, што ве принудиле да прифатите и што го одзеле го создава вашиот карактер.
Алберт Еспиноза

Тоа што е сега забрането ќе биде поздравено утре.
Гистав Флобер

Толку се плашам од она што го сакам, што си забранувам да сакам.
Џонатан Сафран Фоер

Трансформацијата е забранета.
Бенџамин Перси

Убавината веќе нема да биде забранета.
Елен Сиксу

Целосна забрана да се споредувате со другите.
Ника Набокова

Чекањето е полошо од сурова лекција и неизбежна забрана за излегување од дома.
Мајк Омер

Што не е забрането, е дозволено.
Фридрих Шилер

Што се случува со тебе ако ти биде забрането да го чувствуваш она што го чувствуваш? Се трудиш да се ослободиш од емоциите можно најнадежно, да ги закопаш што подлабоко. Храната е едноставно незаменлив помошник во тоа.
Светлана Броникова