Потребно време за читање: < 1 минута

Избор на помалку познати зборови од македонскиот народен говор, најмногу турцизми, некои од нив можеби првпат прочитани-слушнати од вас. За потоа да си порачаме нешто „општонародно“. За паметење од денес за утре:

-бафт-тафт-или-или;
-мувлет-рок;
-сербез-слободен, независен; смел, бестрашен;
-ѓоамити-божем;
-јанлаш-погрешно, неточно;
-ујдиса-спогоди, натокми;
-шака-шега;
-гафил-невнимателен, немарлив, непретпазлив;
-пеки-добро, многу добро;
-џеза-казна

Моја „општонародна“ порака:

Јанлаш е некој сербез да го ставиш во бафт-тафт. Му иде како џеза али шака. Ама во час станува гафил, ѓоамити има уплав од мувлет, па итро ќе се ујдиса со оние што ќе мислат дека е пеки само така, не вака али онака.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here