Свето Благовештение-Благовец

Христијански празник кој се вбројува во постојаните празници и паѓа секогаш е на 7 април (или на 25 март според стариот календар). Празникот Свето Благовештение,...

Мистичниот свет

Едно дело без кое не може да се замисли ниедна, и најмала домашна библиотека: Енциклопедија на мистиката“ од На Мари-Мадлен Дави. Тоа е енциклопедија...

За душата-духот

Душата е она што му дава живот на секое живо суштество или оној внатрешен, суштински или нетелесен дел на секоја жива материја. Исто така,...

Екумена и екуменизам

Поимот „екумена“ има две значења: Првото е постојано населен дел од Земјината површина. Ако се изземат просторите со просечна густина на населеност од 6-мина и...

Велика Сабота

Од времето на страдањето на Господ Христос на крст на Голгота, секоја Велика сабота е исполнета со исчекување на благодатта на Неговото Воскресение. Смртта...

Што се случува во моментот на смртта?

Индиски мисионер што се преобратил во христијанин ја опишал својата средба со светците кои му објасниле што се случува во моментот на смртта и...