Семејството Штраус

Во историјата на човековата цивилизација е мал бројот на големи семејства од кои „излегле“ повеќемина истакнати личности, со дела кои претставуваат дел од нејзините...
sv. jovan krstitel kapistec skopje, св. јован крстител капиштец скопје

Крстена вода

Понабожните жени непара одат по неделни и петочни води да се лекуаат; тие жени се вдаени поеќе по крстената вода. Лели секи месец иди...

Пораки на Сенека

Од „Писмата до пријателот" од римскиот филозоф и писател Луциј Анеј Сенека, роден во 4-тата година пред н.е. во Кордоба, умрел во 65-тата година...