Vox populi - гласот на народот

За животот

Вредноста на животот е во загработ на секој негов миг. За да не те одмине или залудно да ти мине. Да знаеш да живееш, значи дека си научил колку е тој минлив, дека ништо друго не останува по него освен малку време со дело, некој чекор што совладал празен простор, и малку спомен дека си бил. Не трчај по животот и не се обидувај да го продолжуваш повеќе отколку што ти е пишано. Затоа што ќе се случи тој предвреме да те претрча, па да стави точка на се. Биди задоволен од себе си додека си жив. Македонски народни пословици: -Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам; -За едно зрно пченица врапчето се ваќа во склупцата и си придаа...
makedonski narodni pesni, македонски народни песни

Виши ми виши црни очи, Сокол пие вода на Вардаро, Самовилско ѕидање

Виши ми, виши црни очи Каљо, Каљо, Каљино невесто, виши ми, виши црни јочи, извиши ги на високо, расшири ги на широко, по конаци, по пармаци, дека Турци каве пијат, а...
За Божик и Христос, Bozik, Hristos

За Божик и Христос

Македонски народни пословици Ако нема на Божиќ бело, ќе нема на Ѓурѓовден зелено. Арно Божиќ иди, туку со што ќе не најди? Лажни солзи Господ не прима. Божик...
rabota, work, работа, бизнис, бизнис олигарси, biznis, biznis oligarsi

Работи и/или создавај денес за утре

Сакам да укажам на една проста порака или, ако повеќе милувате, правило на успех, а на што се сведуваат сите погоре наведени и ненаведени...
baenje, баење

Баења: Баење за секаква болест

Сопрво беше ја угорила кацијата на огнот и му ја навртела на глаата на Велјана (од Кическо) и рекла овие зборои што сет пишани...
мајсторост, калфата, слуга, мајстор, majstorot, slugata, kalfata

Мајсторот и калфата што спечалиле многу пари со мачето во земја во која не...

Сторил ниет тргоецот за да одит на панаѓур. Детето му дало трите пари за да му купит нешто стока од панаир мајстор му. `И...