петок, август 7, 2020

Жената која ја создаде филмската комедија

Мејбел Норманд (Mabel Normand) беше најголема комичарка на немиот филм. Ја нарекуваа Кралица на филмската комедија и Женски Чаплин. Беше единствена и специфична, пред...

Диоген од Синопа

Диоген живеел од околу 400-тата година пр. н.е. до 323-тата година пр.н.е. Тој е еден од најзначајните претставници на тн. киничка школа. Барал враќање кон природната...

Орлеански

Орлеански (Orleans) е војводска титула на некои споредни линии на француската кралска куќа, кои го држеле поседот на војводината Orleans. Титулата „војвода орлеански“ прв во...

Хипократ

Тој е најзнаменитиот антички лекар. Роден е во 460-тата година пред н.е., умрел во 377-та година пред н.е. Хипократ и припаѓал на школата на асклепиевците...
risto stefanovski ристо стефановски

Македонска театарска хронологија

Станува збор за мошне студиозен хронолошки след на развојот на театарот во Македонија во еден мошне долг временски период-од античкото време до конституирањето на...
Под сјајната ѕвезда, на Водно Алдебаран Pod sjajnatga zzvezzda na Vodno A;debaran

Под сјајната ѕвезда, на Водно – Алдебаран

Знаете ли што е Алдебаран? Тоа е најсјајната ѕвезда во соѕвездието на Бикот, од Земјата  оддалечена 68 светлосни години. Видлива е навечер зиме и...
- Advertisement -


);