Совреме

  СОВРЕМЕ, Самосвесност, стихозбирка

  54. Во исчекување Незнаен глас ми порачува да здивнам, да одморам пред да се вратам во каменит предел на едно дамнешно минато што им го оставив на моите потомци за во нивно...

  СОВРЕМЕ, Самосвесност, стихозбирка

  53. Обзнанувам Моето исчезнување како ветар, како молња, во тишина можеби, во незнајна празнина, отсекогаш било, секогаш е и засекогаш ќе биде мигновено, помеѓу воздив и издив, од сон во длабока ноќ до камена студенина, до...

  СОВРЕМЕ, Самосвесност, стихозбирка

  52. Дребнави и стари Предмети дребнави и стари на луѓе дребнави и стари одамна никому не му се потребни за ништо, особено не во опстој на сон пред рано утро за будење на...

  СОВРЕМЕ, Самосвест, стихозбирка

  51. Најпрвин Се роди, загрме ненадејно незнаен збор преполн со согласки, слогови и знаци кои содржат секакви возбуди, на кој секакви значења не му значат ништо, ниту можат да го условат неговото...

  СОВРЕМЕ, Самосвест, стихозбирка

  50. Согледувам конечно Согледувам конечно дека немам којзнае колку дела завештани на моите непрегорни предци и потомци. Согледувам конечно дека сите што успеав да ги завршам, што ги оставам да продолжат сами, не само без мене, ами...

  СОВРЕМЕ, Самосвест, стихозбирка

  Завек Ќе остане некој глас, некој знак ќе остане, може и збор и дума да останат од мене завек на крепава опстојна и снажна; дека е сета моја снага. Иако не знам, ни до...