Почетна Создадени дела МАРИЈА И ЈАСЕН

МАРИЈА И ЈАСЕН

  МАРИЈА И ЈАСЕН, роман

  Секоја сличност со вистинските личности во овој роман е сосем случајна. Авторот

  МАРИЈА И ЈАСЕН, роман

  „Биди сигурен дека работите стојат вака како што јас ти пишувам: еден дел од времето ни се отима, еден дел, пак, незабележливо ни бега, а еден дел...

  МАРИЈА И ЈАСЕН, роман

  Никогаш да не се заборави почетокот на сонот. И на крајот. Во будењето. Конечно решавам да ја материјализирам сопствената деструкција. Моето јас во неа, нејзиното во...

  ДЕТАЉ I

  ДЕТАЉ I Од сонот во стварноста се влегува постапно. Детаљ по детаљ. Од еден во друг, па назад. Ја познаваше пред да го почнат разговорот насамо. Беше...

  Што ми требаше мојата драмска егзистенција да ја сместам во Големиот град?

  Сè почнува според некој однапред утврден ред: Тоа беа денови кога одвреме-навреме или некогаш многу ретко доаѓаше пролет откај реката што еднаш ја направија да...

  Сè се случува без наша волја и потреба. Веројатно како единствена последица на нашиот...

  Брзо се согласи да дојде во мојата соба со четири ѕида. Кога сега размислувам зошто и како, доаѓам до сознанието дека се согласи брзо...