Bilki Билки
Потребно време за читање: 2 минути

Зачинските и ароматичните билки на секое јадење му даваат нов „шмек“, го прават поинакво, но неговата посебна вредност е оти има и лековити својства, особено ако е набрано свежо.

До скоро не се правеше разлика помеѓу нив. Дури и босилекот, со векови почитуван кај народот, главно е користен за подготвување на чај, за инхалација или верски обреди, но не, на пример, да му се додаде на сос од домати. Се верувало дека за облагородување на некое јадење е доволна една лажица сув зачин, всушност мешавина на незначително количество на сушен зеленчук и значително поголем удел на сол, натриум глутаминати и други хемиски соединенија.

Денес состојбата забрзано се менува. Веќе е општоприфатено дека кимот не е добар само во чај против подувување на градите, туку извонредно ги зачинува компирот, месото, варивата од кељ, зелка, сирења, сосови, па и пециво. Анисот е лек кој од дамнина се употребувал во народната медицина за подобрување на варењето, но неговиот плод, сомелен, е омилен зачин за кекс, колачи, пециво, компот, сладолед, гума за џвакање…Се додава и на ‘ржан леб, а со него искусните кулинари пред самиот крај на готвењето го подобруваат вкусот на разни јадења од месо, па дури и рибја чорба.

Денес во многу супермаркети „кујнски билки“, како што се босилек, сладок мајонар, листен магдонос, кадраво нане, жалфија, рузмарин, се купуваат во саксии. За ова многу придонел и прочуениот британски готвач Џејми Оливер, кој во телевизиските емисии поткинува свежи тревки непосредно пред да ги уфрли во јадењето.

Во која било цел да ги користите, свежите лековити и ароматични растенија се далеку подобри од сушените, а е покорисно од купеното во продавница ако ги сушите сами.

Не е потребно да бидете професионален градинар, ниту да имате многу простор и време за да ги одгледате. Во прашање се билки кои не бараат многу, а на изглед се и убави. Има уште една предност во поседувањето на градина со лековити и ароматични билки: листовите што ќе ги берете воопшто ќе немаат штетни пестициди и ѓубрива. Исто така, во градината тие понекогаш може да се употребат и на некој друг начин. При одгледување заедно со зеленчук и цвеќе тие со својот јак мирис ги одбиваат непожелните инсекти, а разни билни остатоци можат да дејствуваат како пестициди или ѓубрива, поради што имаат важна улога во одгледувањето на градинарски култури на органски начин.

Претходен написОдгледување на зелка
Следен написЈадрата на сливите и кајсиите во борба против канцер

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here